magyar | english
Diákhitel Direkt regisztráció
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Legújabb SKIP magazin
SKIP magazin
75 millió euró értékű megállapodást kötött az MFB Pénzügyi Csoport az Európai Beruházási Bankkal
75 millió euró értékű megállapodást kötött az MFB Pénzügyi Csoport az Európai Beruházási Bankkal
A Magyar Fejlesztési Bank tanácsadói üzletág fejlesztésére nyert el EIB-támogatást. Az Európai Beruházási Bank (EIB) jelentős hitelkeret biztosításáról állapodott meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) stratégiai csoportjához tartozó két társasággal: a Diákhitel Központ 50 millió euró, míg a Budapest Bank 25 millió euró összegű hitelt hívhat le ügyletei finanszírozására. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) emellett tanácsadói üzletágának fejlesztésére írt alá finanszírozási megállapodást az EIB-vel.

Az MFB 2018 februárjában nyújtotta be pályázatát az EIB nemzeti fejlesztési intézményeknek szóló felhívására, melynek célja a helyi szintű beruházási tanácsadói szolgáltatás erősítése. Az Európai Beruházási Tanácsadó Platformon (EIAH) keresztül lebonyolított kiírás során az MFB támogatást nyert a stratégiájában meghatározott tanácsadási üzletág kiépítésére. A most megkötött finanszírozási megállapodás értelmében az MFB az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által megcélzott szektorokban megvalósuló projekteket, különösen nagy volumenű közlekedési infrastruktúra projekteket, valamint a KKV és a közepes kapitalizációjú vállalati szektor projektjeit célzó tanácsadói szolgáltatásnyújtást építhet ki Magyarország teljes területén.

Fotóalbum az aláírásról

A KKV-szektor kedvező finanszírozását és a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, piacképes tudás megszerzését  célozzák azok a megállapodások, melyeket az MFB Pénzügyi Csoporthoz tartozó két társaság, a Diákhitel Központ Zrt., valamint a Budapest Bank írt alá az Európai Beruházási Bankkal. A Diákhitel Központnak 50 millió euró keretösszeget biztosít az EIB, a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak folyósítandó hitelekre. Az EIB 2005-ben 100, 2007-ben 150, 2010-ben 145 és 2013-ban 100 millió euró értékben biztosított kölcsönt a Diákhitel Központ számára. Az első három megállapodás összegének folyósítása és a diákoknak történő kihelyezése már lezajlott, míg a negyedik az ütemezésnek megfelelően, 2018. december 31-ig kerül teljes egészében felhasználásra. A mostani, ötödik, nagy összegű hitel a szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukciók hitelezését szolgálja. A magyarországi diákhitel rendszer immár 17 éve nyújt pénzügyi segítséget a felsőoktatásban résztvevőknek társadalmi vagy oktatási háttértől függetlenül. Ez idő alatt több mint 392 ezer hallgató élt a diákhitel lehetőségével, akiknek így megsokszorozódtak az esélyeik, hogy piacképes tudást szerezve elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

A Budapest Bankkal 25 millió euró összegű hitelkeretről írtak alá megállapodást, amelynek köszönhetően a pénzintézet az Európai Stratégiai Beruházási Alapon (EFSI) keresztül fedezetlen hitelhez jut, amelyet kkv hitelek refinanszírozására fordít. A bank elkötelezte magát, hogy már rövidtávon a szerződéses összeg kétszeresét, azaz 50 millió eurónak megfelelő, kedvező kamatozású hitelt helyez ki a KKV-k számára. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a Budapest Bank még több, kedvező forrást biztosíthasson ügyfelei számára, és hatékonyan valósíthassa meg a kis- és középvállalkozások támogatását és ezen keresztül a gazdaság élénkítését.

Vissza