magyar | english
Diákhitel Direkt regisztráció
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Legújabb SKIP magazin
SKIP magazin
Ösztöndíj nyertesek és rekordalacsony kamat - így kezdi a nyarat a Diákhitel Központ
Ösztöndíj nyertesek és rekordalacsony kamat - így kezdi a nyarat a Diákhitel Központ
Az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ nagyszabású sajtóeseménnyel kezdte a nyarat: a rendezvény első felében kihirdették a 2017. második félévére érvényes kamatmértéket. A Diákhitel1 esetében rekordalacsony, mindössze 2,3% a kamat, míg a Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is 2%. A kamat kihirdetése után került sor a Diákhitel Ösztöndíj Pályázat nyertes ösztöndíjas hallgatóinak köszöntésére és az ösztöndíj szerződések aláírására.

Július 1-től 2,30%-ra csökken a Diákhitel1 kamata, melynek eredményeképpen 16 éves fennállása óta a legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a szabad felhasználású hitelforma. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamatlábát 3,45%-ban határozta meg a Társaság, melyből az ügyfelek számára felszámított kamatláb továbbra is fix 2%. Az ezen felüli kamatrészt a Magyar Állam kamattámogatás formájában állja a hitelfelvevő helyett. A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetőek.

A hitelben részesültek száma a több mint másfél évtized alatt elérte a 380 000 főt, a kihelyezett hitelösszeg pedig meghaladta a 305 milliárd forintot. Az impozáns számadatok is azt mutatják, hogy a Diákhitel Központ kulcsfontosságú szerepet játszik a hazai felsőoktatás finanszírozásában, és komoly segítséget jelent a diákoknak főiskolai, egyetemi tanulmányaik elvégzése során.

Az idén második alkalommal meghirdetett Diákhitel Ösztöndíj Pályázatot ezúttal is tizennégy, kiemelkedő tanulmányi eredményű és szakmai előmenetelű hallgató nyerte el. A győztes pályázók egy tanéven, vagyis 10 hónapon keresztül havi 70 ezer forintot kapnak.

A pályázati kiírásra több mint kétszáz hallgató küldte el eddigi eredményeit tartalmazó bemutatkozó anyagát és a kapcsolódó dokumentációt. A pályázat értékelési szempont-rendszerének összeállításakor kifejezett hangsúly került arra, hogy a beérkezett pályaművek elbírálásánál az objektivitás kapja a legnagyobb szerepet. A formai szempontok alapján előszűrt érvényes pályázatokat egy háromtagú szakmai bizottság, az ún. Diákhitel Szakmai Grémium értékelte: dr. Pavlik Lívia, a Budapesti Corvinus Egyetem kancellárja, Szvetelszky Zsuzsanna, szociálpszichológus és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. A Szakmai Grémium számára a szigorú pontrendszer alapján könnyen egyértelművé vált, hogy kik azok a fiatalok, akik kimagasló tehetséggel, tudással, szorgalommal a legjobbak között is az élre kerültek.

A nyertesek palettája igen színes: van közöttük jogász, vegyész, olajmérnök vagy nyelvész hallgató,  vidéki és fővárosi, első-és másoddiplomás  is. Ami mindannyiukban közös az az, hogy fiatal koruk ellenére komoly eredményekkel büszkélkedhetnek, mind itthon, mind a nemzetközi szakmai porondon. A díjazottak közül többen Köztársasági vagy Erasmus Ösztöndíjasok, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia előkelő helyezettjei, társ- vagy önálló szerzők, tudományos kutatások résztvevői, idegen nyelven publikálók, egyetemi demonstrátorok, önkéntes segítők.

A pályázatok túlnyomó része a nagy tudományegyetemekről érkezett be: a Debreceni Egyetemről 45 hallgató aspirált a díjra, a Pécsi Tudományegyetem 16 hallgatója és a Budapesti Corvinus Egyetem 29 diákja jelentkezett a Diákhitel ösztöndíj felhívására. A nyertes hallgatók közül tizenketten szabad felhasználású, ketten pedig kötött felhasználású Diákhitel szerződéssel rendelkeznek. 

A Diákhitel ösztöndíjasok listája a következő:

Név

Intézmény

Szak

Bajnay Flóra

Debreceni Egyetem

anglisztika

Imre Alexandra

Debreceni Egyetem

biotechnológia

Lakatos Zsolt

Eötvös Loránd Tudományegyetem

biológus

Lengyel Tamás

Miskolci Egyetem

olajmérnök (Petroleum Engineering)

Nagy Balázs

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Mechanical Engineering Modelling

Nagy Tamás Milán

Debreceni Egyetem

vegyész

Pataki Bettina

Szegedi Tudományegyetem

jogász

Pusztai Patrik

Miskolci Egyetem

olajmérnök (Petroleum Engineering)

Rottek Máté

Budapesti Corvinus Egyetem

nemzetközi gazdálkodás

Simon Annamária

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

biztonság- és védelempolitika

Szepesi Nóra Judit

Budapesti Corvinus Egyetem

gazdálkodási és menedzsment

Szegedi Tibor Norbert

Debreceni Egyetem

fizikus

Takács Kristóf

Eötvös Loránd Tudományegyetem

biztosítási és pénzügyi matematika

Vas János

Debreceni Egyetem

tanár

 

Vissza