magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
A Diákhitel felvétele felelős döntés!

Minden hitelfelvevőnek érdemes tudnia, hogy a kölcsön igénylése hosszú távú pénzügyi elköteleződést jelent.

Mindazon egyetemi/főiskolai hallgatóknak, akik befektetésként tekintenek a diplomájuk megszerzésére, céljuk, hogy piacképes tudást szerezzenek az egyetemi éveik alatt, érdemes mérlegelniük a Diákhitel felvételét, mint a felsőfokú tanulmányok finanszírozásának teljes, vagy kiegészítő forrását.

A Diákhitel ugyanolyan hitel, mint egy ingatlan-, áruvásárlási- vagy egy autóvásárlási hitel, vagy éppen egy személyi kölcsön: igénylőjének kamatokkal terhelten kell azt visszafizetnie.

Az egyetemi évek ún. „türelmi” ideje egyetlen hallgatót sem mentesít a diákhitelek megfizetésének kötelezettsége alól, a kölcsön törlesztésének megkezdése a hallgatói jogviszony megszűnését követően, de legkésőbb 40 éves korban válik esedékessé.

A diákhitelek kockázatai:

A Diákhitel az egyetemi/főiskolai hallgatókra szabott speciális hitelkonstrukció, melynek visszafizetése biztonságos, tervezhető, az átlagos friss diplomások pénzügyi helyzetéhez igazodik.

A következő egyszerű szabályok betartásával minimalizálhatók a Diákhitelben rejlő kockázatok:

  • A Diákhitel1 napi kamatozású, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvétel első napjától a visszafizetés napjáig, napi szinten halmozódik a tőketartozásra a kamat. Mindkét konstrukcióra ún. kamatos kamat számolódik, azaz a meg nem fizetett kamat minden év végén tőkésítésre kerül. Ennek megfelelően, aki a Diákhitel felvétele mellett dönt, tisztában kell lennie azzal, hogy a felvett hitelösszeg– folyamatos előtörlesztés nélkül – a visszafizetés megkezdését követően is nőhet.
  • Ha lehetőség van rá, már az egyetemi/főiskolai évek alatt érdemes előtörleszteni, így közvetlenül a tőketartozás is csökkenthető.
  • A Diákhitel1 félévente változó kamatozású hitel, kövesse nyomon a kamatláb változását, melyet a www.diakhitel.hu oldalon tesz közzé a Diákhitel Központ!
  • A törlesztés első két évében a minimálbér alapján történő kötelező törlesztés összegei olyan alacsonyak, hogy jellemzően nem fedezik az éves szinten, a tőkére számított kamatot. Javasoljuk, hogy az ügyfél, lehetőségeihez mérten, a minimálisan előírt összegnél magasabb összeget utaljon, így elkerülve azt, hogy a tartozás a törlesztés első időszakában tovább nőjön.
  • A Diákhitel törlesztését a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdeni, ez alól nem jelent felmentést az sem, ha az ügyfél regisztrált álláskereső. Ha fizetési nehézségbe ütközne, mielőbb vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, és tájékozódjon fizetéskönnyítési lehetőségeiről!
  • A Diákhitel törlesztésnek minden hónap 12. napjáig meg kell érkeznie a Diákhitel számlaszámára. Amennyiben ez nem történik meg, az ügyfél hátralékba kerül, lejárt tartozására az ügyleti kamatnál magasabb késedelmi kamat kerül felszámításra. Érdemes tehát az utalást néhány nappal korábban elindítani!