magyar | english
Nyelvtanulási Diákhitel igénylés Hiteligénylés
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Havi törlesztőrészlet mérséklése

A gazdasági világválság kedvezőtlen hatásainak enyhítése érdekében azok, akik a Diákhitelt jövedelmük alapján törlesztik, tehát legalább a törlesztési kötelezettségük megkezdését követő 3. évében járnak és nem a minimálbér alapján megállapított törlesztőrészletet fizetik, a Diákhitel Központnál igényelhetik megállapított törlesztőrészletük mérséklését. A kedvezmény igénybevételének köréből csak azok vannak kizárva, akiknek a Diákhitel Központ jogszabály szerint köteles felmondani szerződését.

A Diákhitel Központ a fennálló indokok vizsgálata nélkül, maximum 36 hónapra engedélyezi a törlesztőrészlet mérséklését. A mérséklési idő felhasználása bármikor megszakítható és a fel nem használt hónapokra újraindítható.

A mérsékelt törlesztőrészlet összege egyénenként eltérő lehet, nem lehet kevesebb, mint az előző év október 31-én érvényes minimálbér alapú törlesztőrészlet összege. Ennél az összegnél magasabb törlesztőrészletet is vállalhat.

A mérsékelt törlesztőrészlet igényléséhez nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpontból kiválasztani a „Törlesztőrészlet mérséklése”pontot és kitölteni a szükséges mezőket A kitöltött adatlapot fiókján keresztül szükséges továbbítania. Az adatlap beérkezését követő hónaptól már a mérsékelt összeggel fizetheti tartozását. A kérelmező erről írásban is értesítést kap.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Abban az esetben, ha a mérséklés időszakának lejárta előtt vállalni tudja az eredetileg megállapított törlesztőrészlet összegét, úgy, bármikor kezdeményezheti a törlesztőrészlet mérséklésének lezárását. Ehhez nincs más teendője, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve a „Nyomtatványok” menüpontban a „”Törlesztőrészlet mérséklésnek lezárása” részt kitölteni. A kitöltött adatlapot fiókján keresztül szükséges továbbítania. A lezárást követő hónaptól, törlesztőrészletének összege, visszaáll az eredetileg megállapított összegre.

Fontos tudni, hogy a törlesztőrészlet mérséklése következtében a Diákhitel visszafizetési ideje megnövekedhet, a törlesztés periódusa

hosszabbra nyúlhat.

 

Mit kell tenni, ha fel akarja mondani hitelszerződését?


Rendezheti egy összegben is tartozását, felmondhatja a hitelszerződést. A felmondásról írásban kell rendelkeznie (abban az esetben, ha még folyósítási szakaszban van és nálunk is bejelentett hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Törlesztési szakaszban erre már nincs szükség). Az adatlap beérkezésétől számított 15. napon a Hitelszerződés megszűnik, és az addig felhalmozódott teljes tartozását (tőke, kamat, költség) egy összegben, 8 napon belül kell megfizetnie.

Kérjük, jól gondolja át, mielőtt felmondja a szerződést! Ha csak a Diákhitel folyósítását szeretné szüneteltetni, akkor nem kell felmondania a szerződést!

A felmondást követően a Diákhitel Központ záró elszámolást készít. Ha tartozását rendezi, a szerződés megszűnéséről értesítést küldünk. Ha ezer forintot meghaladó többletbefizetése van, akkor a kamattal megnövelt összeget a megadott bankszámlájára átutaljuk.

Ha a tartozást nem egyenlíti ki, a Diákhitel Központ a követelését az állami adóhatóságon keresztül behajtja.

A hitelszerződés felmondásához lépjen be a Diákhitel Direktbe, majd a kitöltött dokumentumot aláírás után juttassa el a Diákhitel Központ postacímére (Diákhitel Központ Zrt. 1996 Budapest).