magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Diákhitel külföldi résztanulmányokra
Diákhitel1 – Külföldi részösztöndíjra is

Megpályáznál egy Erasmus ösztöndíjat, de gondot okoznak az anyagiak? Ha csak ez az akadálya annak, hogy egy másik országban tanulj, akkor ne gondolkozz tovább: 2018. február 1-jétől 70 ezer Ft-ra emelkedik a Diákhitel1 havi összege.

Sőt!

Ha EGT tagállamban tanulsz, akkor maximum 10 hónapra emelt összegű Diákhitelt igényelhetsz, ami félévente egyösszegben 1 500 000 Ft-hoz (több mint 4000 EUR) is hozzájuthatsz.

A Diákhitelt a saját bankszámládra kapod, így célzottan arra fordíthatod, amire valóban szükséged van a külföldi tanulmányok ideje alatt.

Ismerkedj meg a Tempus Közalapítvány nyújtotta lehetőségekkel Nsosso Espérance: Amit az Erasmusról tudnod kell! című előadásában, amit 2019. januárjában a Felvételizők hétvégéjén tartott.

 

Egészítsd ki Diákhitellel külföldi ösztöndíjad!

Akár állami ösztöndíjas, akár önköltséges képzésre jársz, amennyiben nem töltötted még be a 45. életéved, jogosult vagy a felvételére, akár egy félévre is igényelheted.

Milyen programokra veheted fel?

LÁSS VILÁGOT NEMZETKÖZI ÖSZTÖNDÍJJAL!

 

Tanulj néhány hónapot tandíjmentesen külföldön vagy végezd szakmai gyakorlatodat nemzetközi környezetben! Fedezz fel egy új országot, egy számodra ismeretlen kultúrát, szerezz új barátokat! Fejleszd nyelvtudásodat, önbizalmadat, kreativitásodat! A kint tartózkodás alatt olyan élményekben lesz részed, amelyeket garantáltan nem fogsz elfelejteni, ráadásul hazatérve, a kint szerzett nyelvi és szociális készségek birtokában itthon is magabiztosabban indulhatsz útnak a nagybetűs életben. Az alábbiakban összefoglaltuk neked, milyen lehetőségeid vannak. Pályázz!

 

ERASMUS +

Nyelvtudás, egy másik kultúra megismerése, önbizalom, új barátok Európa-szerte. Csak néhány pozitívum a felejthetetlen ösztöndíjas időszakból.

Az Erasmus+ program segítségével lehetőséged van egy külföldi felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni 3–12 hónapig, illetve egy Erasmus+ programországban található vállalkozásnál, szervezetnél szakmai gyakorlatot teljesíteni (2–12 hónap), vagy akár a két tevékenységet kombinálni. Szakmai gyakorlatot frissen diplomát szerzett hallgatóként a végzésedet követő egy évben is teljesíthetsz, ha még aktív hallgatóként nyújtod be a pályázatot.

A pályázatban elnyerhető ösztöndíj a célországtól függően részképzés esetén 400, 450 vagy 500 EUR havonta, szakmai gyakorlatnál 500, 550 vagy 600 EUR az Erasmus+ programországokban. Erasmus+ partnerországokba történő tanulmányi mobilitás esetén az ösztöndíj havonta 650 EUR, emellé pedig utazási támogatás is jár.

A szociálisan rászoruló hallgatók a tanulmányi mobilitási ösztöndíjhoz havi 200 EUR, szakmai gyakorlat esetén pedig havi 100 EUR kiegészítő támogatást igényelhetnek.

További információ: Erasmus ösztöndíjprogramCampus Mundi

Kapcsolódj be a nemzetközi tudományos életbe, fedezz fel új országokat, ismerj meg külföldi szakembereket! Ha Európán túlra is szeretnél eljutni, a Campus Mundit neked találták ki!

Amennyiben külföldön szeretnél tanulni egy félévet vagy trimesztert intézményed külföldi partneregyetemeinek egyikén, vagy akár egy tanévet is államközi egyezményeknek köszönhetően, akkor ez a felhívás Neked szól! Új lehetőségként akár Te magad is kereshetsz külföldi fogadó egyetemet. A világ számos országában (Európán belül és kívül is) lehetőséged van tanulmányaidhoz kapcsolódó kurzusok elvégzésére. Ha szeretnél néhány hónapig egy külföldi szervezet munkájába bekapcsolódni, a Campus Mundi ösztöndíjprogram lehetőséget ad erre is! Mester- és PhD-képzés alatt pedig kutatási tevékenységre is pályázhatsz, használd ki az alkalmat! 

A tanulmányi ösztöndíj időtartama 3–5 hónap (intézményközi egyezmények keretében vagy freemover/vendéghallgatói státuszban) vagy 3–10 hónap (államközi egyezmények keretében) lehet. A szakmai gyakorlat időtartama 3–5 hónap (vagy rövidebb időtartam esetén minimum 15 kredit).

Az ösztöndíj mértéke a célországtól függően havi 200.000–350.000 Ft. Az ösztöndíj mellé szociális kiegészítő támogatás igényelhető. A tartósan beteg vagy fogyatékkal élő hallgatók a betegségükből adódó többletköltségek finanszírozására is pályázhatnak.

Rövid tanulmányút keretében részt vehetsz nemzetközi kutatási projektben vagy szakmai versenyen, művészeti tevékenységet folytathatsz, vagy külföldi tudományos konferencián tarthatsz előadást vagy poszterprezentációt a világ bármelyik országában. Az ösztöndíj időtartama 2–30 nap.

A támogatás mértéke a célországtól és az időtartamtól függően 7 440 és 24 800 Ft/nap között lehet. Ha 1000 km-nél távolabb utazol, útiköltség-támogatást is igényelhetsz.

További információ: Campus Mundi ösztöndíjprogram

 

CEEPUS

Ha nem akarsz messzire utazni, viszont szívesen megismernéd a környező országokat, a CEEPUS ösztöndíj tetszeni fog!

A Közép-Európa 15 országába pályázható programmal cserefélévre, vagy a szakdolgozatodhoz szükséges anyaggyűjtésre tudsz pályázni, 1-5 hónapos időtartamra. Ha az egyetemeden van CEEPUS iroda (hálózati együttműködés), azon belül, ha nincs, freemoverként tudsz pályázni. A kiutazás megkezdéséig 2 lezárt félév szükséges, a kinti tanulmányaidért kapott krediteket itthon is lehetőséged lesz beszámítani.

További információ: CEEPUS ösztöndíjprogram

 

Államközi ösztöndíjak

A két állam közös megegyezésén alapuló ösztöndíjprogrammal a világ közel 50 országába tudsz jelentkezni, Európán belül és kívül egyaránt!

Teljes és részképzés, nyári egyetem, rövid és hosszú tanulmányutak a megpályázható ösztöndíjtípusok köre, ahol te választasz magadnak fogadóintézményt. Nyelvszakosok körében nagyon népszerű, de valamennyi tudományág területéről érkezhetnek a pályázók. Évente egy alkalommal tudsz jelentkezni a Tempus Közalapítvány pályázati határidejének megfelelően. Az eredmény: garantált nyelvtudás, önállóság és nyitottság a világra!

További információ: Államközi ösztöndíjak

 

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Ezzel az ösztöndíjjal a világ bármely országába pályázhatnak a mesterszakot vagy azzal egyenértékű diplomát szerzett, 40 évnél nem idősebb magyar állampolgárok, predoktori és posztdoktori kategóriát megjelölve. A valamennyi tudományterületről megpályázható ösztöndíj kiemelkedő teljesítményű fiatalok, kutatók, művészek és szakemberek számára ajánlott, akik publikációs listával és szakmai portfólióval támasztják alá rátermettségüket.

További információ: Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

 

 

Mennyivel számolhatsz?

Szemeszterenként 1 500 000 Ft-ot jelent egyösszegű utalásban.

Mire költheted?

A Diákhitel1-et bármire elköltheted, amire szükséged van a külföldi tanulmányaid során, legyen az lakhatás, utazás vagy akár a napi megélhetés. De ha szeretnél venni például egy laptopot, mielőtt elutazol, felveheted a Diákhitelt akár csak egy félévre is.

Hogyan tudod felvenni?

Az igénylést nagyban megkönnyíti, hogy lehetőség van elektronikus aláírással történő szerződéskötésre. Az innovatív és ügyfélbarát lépés lehetővé teszi, hogy személyes megjelenés, illetve papír alapú dokumentumok használata nélkül köthess Diákhitel szerződést. Az e-szerződés előfeltétele, hogy az igénylést a Neptun felületen indítsd és legyen ügyfélkapus hozzáférésed. Az új lehetőség mellett az eddigi, személyes ügyintézést igénylő hiteligénylési módok is rendelkezésedre állnak. A megigényelt Diákhitele saját bankszámládra érkezik.

Mennyi a Diákhitel1 kamata?

A Diákhitel1 változó kamatozású, a kamat félévente kerül megállapításra és az elmúlt hét évben folyamatosan csökkent. Az érvényes kamatláb 1,99%.

Mikor kell elkezdened a törlesztést?

A Diákhitelt a folyósítási időszakban még nem kötelező törleszteni, a visszafizetést csak a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdeni. Legkésőbb azonban - a hallgatói jogviszony meglététől függetlenül - a 45. életév betöltését követően válik esedékessé a törlesztés.

Előtörleszteni azonban bármikor díjmentesen tudsz – akár még a tanulmányaid ideje alatt is.