magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
A Diákhitel Plusz jellemzői
Mikor igényelhetem a Diákhitel Pluszt?

Ha bekerültél a struktúraváltó képzés résztvevői közé és szerződést kötöttél a 4 képző intézmény bármelyikével (GreenFox Academy, Codecool, QTC (Progmasters), Training 360), akkor a képzés megkezdésének napjától bármikor igényelheted az igénylés végső határidejéig, ami 2020. december 31.

Mekkora összeget vehetek fel?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghatározott struktúraváltó informatikai képzésekben résztvevők számára a Diákhitel Plusz legkisebb felvehető összege 100 000 Ft, legmagasabb összege pedig 1 200 000 Ft. A hitel összegét mindig a hitelfelvevő határozza meg, egyetlen feltétel, hogy a minimum összeget elérő, de a maximum összeget meg nem haladó hitelösszegnek 100 000-rel oszthatónak kell lennie.

Előfordulhat-e, hogy nem a kért összeget folyósítják?

Nem. Amennyiben fennáll a jogosultság a Diákhitel Plusz igénybevételére, a Diákhitel Központ a kért összeget folyósítja. A folyósítás pedig mindig egyösszegben, a hiteligényléskor megadott bankszámlaszámra történik.

Mikor kapom meg a Diákhitel Pluszt?

A leadott dokumentumok (hiteligénylési adatlap, képzési jogviszonyról szóló nyilatkozat és a kölcsönszerződés) beérkezését követően ellenőrizzük az adatokat. Ezután 10 napon belül megtörténik a folyósítás.

Milyen költségekkel jár a Diákhitel Plusz felvétele?

A hitel igénylése és felvétele teljesen díjmentes. A Diákhitel Központ Zrt. nem számít fel külön költséget sem a Diákhitel Plusz folyósítása előtt, sem azután és különböző szolgáltatásokba rejtett költségek sincsenek.

Mennyi idő alatt kell visszafizetni a Diákhitel Pluszt?

A hitel futamidejét mindig a hitelfelvevő választja meg, ez legalább 2 év és legfeljebb 6 év lehet. Ebben benne van az 1 éves türelmi időszak, azaz a hitel felvételét követő egy évben nincs törlesztési kötelezettséged, csak azt követően indul meg a választott futamidő alapján fennmaradó – 1 és 5 év közötti időtartamú – törlesztési időszak.

A futamidő módosítására a hiteligénylést követően már nincs lehetőség.

Mekkora a Diákhitel Plusz kamata?

Az állami kamattámogatásnak köszönhetően a hitel kamatmentes a futamidő teljes időtartama alatt.

Mekkora a Diákhitel Plusz törlesztőrészlete?

5 éves futamidő esetében 100 000 forintonként 1667 forint lesz a havi törlesztőrészleted. Segítségül néhány számítás:

 

Mikor kell a Diákhitel Pluszt törlesztenem?

A hitel felvételét követő egy év türelmi időszak alatt törlesztési kötelezettséged nincs. Ennek lejárta után kell megkezdeni a törlesztést és minden hónap 12-ig átutalni a törlesztőrészletet a Diákhitel Központ Zrt. 10032000-01800188 számlaszámára. A törlesztés megkezdése előtt a törlesztőrészlet összegéről a Diákhitel Központ Zrt. értesítőt küld.

Mi történik, ha elmulasztom a törlesztést?

Ha nem érkezik be időben és az előírt összegben a törlesztőrészlet, a Diákhitel Központ írásban értesít az elmaradásáról, ami alapján az elmaradást pótolni szükséges.

Ha késve érkezik be számlánkra a kötelező törlesztőrészlet, vagy elmarad a befizetés, akkor a hátralék összegére késedelmi kamatot számítunk fel. A késedelmi kamat növeli a tartozást, így a nagyobb tartozás miatt nőhet a törlesztőrészlet.

Amennyiben a Hitelfelvevő több mint 12 hónapnyi részletfizetési törlesztéssel adós marad és ezen tartozást a Diákhitel Központ Zrt. írásbeli felszólításában foglalt határidőben nem teljesíti, azonnali hatállyal felmondjuk a szerződését. A felmondást követően teljes tartozását egy összegben – 8 napon belül – szükséges megfizetni. Ha a határidő lejártát követően a Hitelfelvevő nem rendezi tartozását, akkor a Diákhitel Központ Zrt. a felmondott szerződésekből eredő követelését az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-re engedményezi.

Hogyan tudok előtörleszteni?

A hitel futamideje alatt bármikor lehetőség van előtörleszteni, melynek plusz költsége nincs.

Az előtörlesztés összege főszabályként közvetlenül a tőketartozást csökkenti. Az előtörlesztés összegéből jogosultak vagyunk levonni a fennálló lejárt tartozás összegét, és csupán az ezen felüli összeget írjuk jóvá közvetlenül a tőketartozásból. Az előtörlesztést azon a napon számoljuk el, amikor az összeg számlánkra beérkezik. Előtörleszteni kizárólag külön átutalás formájában, de a törlesztéssel megegyező számlaszámra lehet: 10032000-01800188. Az átutalási megbízás közlemény rovatába minden esetben be kell írni az "előtörlesztés" kifejezést és a nyolcjegyű szerződésszámot!