magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
A Diákhitel Plusz jellemzői

Még több kérdésért és válaszért nézz rá a TOP GYIK és Diákhitel Plusz GYIK oldalainkra is!

Mikor igényelhetem a Diákhitel Pluszt?
  1. május 1-től 2020. december 31-ig. A hiteligénylés időpontja nincs tanulmányi félévhez kötve.
Hányszor igényelhetem a Diákhitel Pluszt?

A hitel 2020. május 1. és 2020. december 31. között akár többször is igényelhető, de ennek feltétele, hogy a felvett Diákhitel Plusz hiteltartozást a következő igénylés előtt vissza kell fizetni.

Mekkora összeget vehetek fel?

A Diákhitel Plusz legkisebb felvehető összege 100 000 Ft, legmagasabb összege pedig 500 000 Ft a felsőoktatásban tanulók számára. A hitel összegét mindig a hitelfelvevő határozza meg, egyetlen feltétel, hogy a minimum összeget elérő, de a maximum összeget meg nem haladó hitelösszegnek 100 000-rel oszthatónak kell lennie.

Előfordulhat-e, hogy nem a kért összeget folyósítják?

Nem. Amennyiben fennáll a jogosultság a Diákhitel Plusz igénybevételére, a Diákhitel Központ a kért összeget folyósítja. A folyósítás pedig mindig egyösszegben, a hiteligényléskor megadott bankszámlaszámra történik.

Felvehetem-e a Diákhitel Pluszt, ha jelenleg nem Magyarországon tanulok?

Diákhitel Pluszt kizárólag magyar felsőoktatási intézmény aktív tanulói jogviszonnyal rendelkező hallgatójaként tudsz igényelni. Amennyiben ERASMUS, vagy más tanulmányi ösztöndíjjal külföldi képzésben veszel részt a magyar felsőoktatási intézménnyel fennálló aktív hallgatói jogviszonyodra tekintettel is igénybe tudod venni.

Ha jelenleg külföldön is tartózkodsz, a hiteligénylésedet nem tudod a kijelölt PartnerPontokon leadni (elektronikus igénylésre jelenleg nincs lehetőség), erre csak a hazaérkezésedet követően lesz lehetőséged.

Mikor kapom meg a Diákhitel Pluszt?

A leadott dokumentumok (Hiteligénylési adatlap, az aktív Hallgatói jogviszonyról szóló Nyilatkozat és a Kölcsönszerződés) beérkezését követően ellenőrizzük az adatokat. Ezután 10 napon belül megtörténik a folyósítás.

Milyen költségekkel jár a Diákhitel Plusz felvétele?

A hitel igénylése és felvétele teljesen díjmentes. A Diákhitel Központ Zrt.  nem számít fel külön költséget sem a Diákhitel Plusz folyósítása előtt, sem azután és különböző szolgáltatásokba rejtett költségek sincsenek.

Mennyi idő alatt kell visszafizetni a Diákhitel Pluszt?

A hitel futamidejét mindig a hitelfelvevő választja meg, ez legalább 2 év és legfeljebb 6 év lehet. Ebben benne van az 1 éves türelmi időszak, azaz a hitel felvételét követő egy évben nincs törlesztési kötelezettség, csak azt követően indul meg a választott futamidő alapján fennmaradó – 1 és 5 év közötti időtartamú – törlesztési időszak.

A futamidő módosítására a hiteligénylést követően már nincs lehetőség.

Mekkora a Diákhitel Plusz kamata?

Az állami kamattámogatásnak köszönhetően a hitel kamatmentes a futamidő teljes időtartama alatt.

Mekkora a Diákhitel Plusz törlesztőrészlete?

A törlesztőrészlet a választott összegtől és futamidőtől, függ. Mivel a hitel kamatmentes, a havi törlesztőrészlet a futamidő alatt végig változatlan* marad. Ennek nagyságát az alábbi táblázatban találod:

*: előtörlesztés vagy gyermektámogatás miatti tartozás csökkenés esetén a törlesztőrészletet újraszámoljuk

Mikor kell a Diákhitel Pluszt törlesztenem?

A hitel felvételét követő egy év türelmi időszak alatt törlesztési kötelezettség nincs. Ennek lejárta után kell megkezdeni a törlesztést és minden hónap 12-ig átutalni a törlesztőrészletet a Diákhitel Központ Zrt. 10032000-01800188 számlaszámára. A törlesztés megkezdése előtt a törlesztőrészlet összegéről a Diákhitel Központ Zrt. Törlesztési értesítőt küld.

Mi történik, ha elmulasztom a törlesztést?

Ha nem érkezik be időben és az előírt összegben a törlesztőrészlet, a Diákhitel Központ írásban értesít az elmaradásáról, ami alapján az elmaradást pótolni szükséges.

Ha késve érkezik be számlánkra a kötelező törlesztőrészlet, vagy elmarad a befizetés, akkor a hátralék összegére késedelmi kamatot számítunk fel. A késedelmi kamat növeli a tartozást, így a nagyobb tartozás miatt nőhet a törlesztőrészlet.

Amennyiben a Hitelfelvevő több mint 12 hónapnyi részletfizetési törlesztéssel adós marad és ezen tartozást a Diákhitel Központ Zrt. írásbeli felszólításában foglalt határidőben nem teljesíti, azonnali hatállyal felmondjuk a szerződését.. A felmondást követően teljes tartozását egy összegben – 8 napon belül – szükséges megfizetni. Ha a határidő lejártát követően a Hitelfelvevő nem rendezi tartozását, akkor a Diákhitel Központ Zrt. a felmondott szerződésekből eredő követelését az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-re engedményezi.

Hogyan tudok előtörleszteni?

A hitel futamideje alatt bármikor lehetőség van előtörleszteni, melynek plusz költsége nincs.

Az előtörlesztés összege főszabályként közvetlenül a tőketartozást csökkenti. Az előtörlesztés összegéből jogosultak vagyunk levonni a fennálló lejárt tartozás összegét, és csupán az ezen felüli összeget írjuk jóvá közvetlenül a tőketartozásból. Az előtörlesztést azon a napon számoljuk el, amikor az összeg számlánkra beérkezik. Előtörleszteni kizárólag egy külön átutalás formájában, de a törlesztéssel megegyező számlaszámra lehet: 10032000-01800188. Az átutalási megbízás közlemény rovatába minden esetben be kell írni az "előtörlesztés" kifejezést és a nyolcjegyű szerződésszámot!