magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
EGT tagállamban tanul? Erasmusra menne?

Külföldön tanul?

Ki jogosult Diákhitel felvételére külföldön?

Külföldi tanulmányok esetén akkor jogosult a hitelre, ha Ön:

  • magyar állampolgár,
  • menekültként elismert, vagy
  • letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik.

A Diákhitelt abban az esetben kaphatja meg, ha EGT felsőoktatási intézményben oklevél megszerzésére irányuló olyan képzésben vesz részt, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad.

Ha egy magyarországi felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és külföldön résztanulmányokat folytat, akkor a Diákhitel igénylésére az általános szabályok vonatkoznak.

Ha Ön, Magyarországon, szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik, akkor nem vehet fel hallgatói hitelt EGT felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokhoz.

Beküldendő dokumentumok

Első alkalommal a Hiteligénylési Adatlapon kívül a következő dokumentumokat kell beküldenie:

  • az EGT felsőoktatási intézmény által kiállított, az intézménnyel fennálló hallgatói jogviszonyára, valamint a folyósításhoz szükséges képzési adataira vonatkozó igazolásokat, (és ezek hiteles magyar nyelvű fordítását*)
  • a Diákhitel Direktben kitölthető a „Külföldi képzés adatai” adatlap

A hallgatói jogviszony igazolása az Ön feladata! Minden félévben igazolnia kell hallgatói jogviszonya fennállását, még akkor is, ha szünetelteti a folyósítást. Ennek elmaradása esetén életbe lép a törlesztési kötelezettség.

Ezután minden félévben be kell küldenie

  • a hallgatói jogviszony igazolását (és annak hiteles magyar nyelvű fordítását*)
  • a Diákhitel Direktben kitölthető Tanulmányi adatlapot

A dokumentumok utolsó beküldési határideje az őszi szemeszterben december 15, tavaszi szemeszterben május 15.

A benyújtott nyomtatványokat továbbítjuk az Oktatási Hivatalhoz (OH) annak igazolására, hogy a megjelölt képzés Magyarországon elismert felsőfokú végzettséget ad-e. A hitelszerződés azon a napon lép hatályba, amikor a OH által kiadott pozitív igazolás beérkezik hozzánk.

* Hiteles magyar nyelvű fordítás készítésére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Rt. (Budapest VI. ker., Bajza u. 52) illetve a konzulátus jogosult, azonban a Diákhitel Központ nem hiteles fordítást is elfogad bizonyos nyelvek esetén, ezek: angol, cseh, francia, orosz, román és szlovák. A további részleteket megtalálja az Oktatási Hivatal weboldalán.

Hogyan és mikor kaphatja meg a Diákhitelt?

A Diákhitelt, az Ön nevére szóló Magyarországon bejegyzett hitelintézetnél vezetett bankszámlájára utaljuk, ha megfelel a folyósítási, jogosultsági feltételeknek és a megfelelő dokumentumokat is eljuttatta hozzánk.

A folyósítás időpontja attól függ, hogy mikor adta le hiteligénylési kérelmét. Abban az esetben tudjuk a következő folyósításkor utalni a hitelösszeget, ha a folyósítást megelőző legalább 5 munkanappal szerződése hatályba lép, ennek feltétele, hogy az Oktatási Hivatal kiadja az Ön által folytatott képzésre vonatkozó pozitív visszaigazolást.

Erasmus

Az Európai Gazdasági Térségen belüli külföldi résztanulmányok (pl. Erasmus félévek) folytatása során a hallgatók külföldön történő megélhetésére, a lakhatás teljes vagy részleges fedezetének biztosítására a Kormány a 2017/2018-as tanév tavaszi félévétől lehetővé teszi, hogy a Hitelfelvevők emelt összegű, a normál Diákhitel1 kétszeres összegének megfelelő szabad felhasználású Diákhitel1-et jogosultak felvenni. Ennek feltétele, hogy a Hitelfelvevő hallgató hazai felsőoktatási intézménnyel fennálló hallgatói jogviszonya mellett a külföldi felsőoktatási intézménnyel ún. vendéghallgatói jogviszonyban áljon. A Diákhitel1 keretében kizárólag külföldi részösztöndíjas képzésre így egy félévre akár 700 ezer Ft, egy teljes tanévre 1 400 000 Ft hitelösszeg kérhető.