magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Miért előnyös a Diákhitel1?

Mire költhető?

Bármire. A szabad felhasználású Diákhitel1 esetében a hitelösszeg az ügyfél bankszámlájára érkezik és igazolás nélkül arra költhető, amire éppen szüksége van. Legyen szó lakhatásról, elektronikai eszköz vásárlásán át, tankönyvektől étkezésig vagy vizsgadíjakig, a Diákhitel1 alacsony kamatozás* mellett segít a mindennapokban. A Diákhitel1 megoldás a nyelvtanulásra is!

 

* A Diákhitel1 változó kamatozású termék, félévente megállapított kamatmértékéről lentebb olvashat (Mennyi a Diákhitel1 kamata?)

Nincs hitelbírálat

A hitel igényléséhez nem kell jövedelem, nem kell kezes, sem fedezet. Aki igényli a Diákhitelt és megfelel a jogosultsági feltételeknek az megkapja az általa választott hitelösszeget.

Bármire elkölthető

Nem kell igazolni, hogy mire fordítja a felvett kölcsönt, szabadon eldöntheti, hogy hol van a legjobb helye a pénznek, legyen szó nyelvtanulásról, taneszközökről, megélhetésről vagy bármiről.

Havonta vagy egy összegben

Választhat, hogy havi rendszerességgel 15, 21, 25, 30, 40, 50, 60 vagy 70 ezer forintot részletekben, vagy félévente egy összegben szeretne hozzájutni kölcsönéhez akár 350 ezer forinthoz egy szemeszterben.

2012. augusztus 15-től kötött hitelszerződéseknél egységesen – a felvett hitelösszegtől függetlenül – 6% lesz a törlesztőrészlet mértéke.

Magasabb törlesztési hányada azoknak lehet, akik 2012. május 15-ét megelőzően kötöttek szerződést és nem igényelnek Diákhitel2-t.

A törlesztés ráér

A törlesztési kötelezettség a hallgatói jogviszony megszűnését, de legkésőbb a 45. életév betöltését követő negyedik hónap első napján lép életbe.

Akkor szünetelhet a törlesztési kötelezettség a 45. életév betöltéséig, ha az említett kor betöltésekor a Hitelfelvevő még hallgatói jogviszonnyal rendelkezik!

Jövedelemarányos törlesztés

A törlesztés nagysága és visszafizetésének ideje jövedelmi adatokhoz igazodik. A pályakezdés nehézségeire tekintettel további könnyítéseket vezettünk be a törlesztési időszak első két évére. Ennek értelmében a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő évben csak a minimálbér alapján kell a törlesztést megfizetni. A harmadik törlesztési évtől kezdve a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi bruttó, éves jövedelem. Ha a későbbiekben a bejelentett jövedelem nem éri el a minimálbér összegét, akkor is a minimálbér alapján szükséges törleszteni.

Korlátlan előtörlesztés

A hitel visszafizetésének ideje alatt bármikor lehetséges az előtörlesztés, korlátlanul és külön költségek nélkül. Az előtörlesztés összege közvetlenül a tőketartozást csökkenti, ezáltal lerövidíthető a Diákhitel kifizetésének ideje.

Szabadon alakítható futamidő

A Diákhitel visszafizetésének futamideje előre nincs rögzítve. A futamidő attól függ, hogy a kötelezően fizetendő törlesztőrészletekből és az előtörlesztésekből mikorra fizethető vissza a teljes hiteltartozás.

Előtörleszteni bármikor, bármilyen gyakorisággal, bármekkora összeget, díjmentesen lehet.

Előtörleszteni törlesztési kötelezettség kezdete előtt vagy ennek szünetelési időszakában is, illetve a kötelező törlesztési időszakban a havi részletek határidőig történő utalása mellett is lehet.

Kedvezmények diákhiteleseknek

Diákhitel1 esetében célzott kamattámogatást és a törlesztés szüneteltetését kérhetik azok, akik CSED, illetőleg TGYES, GYED vagy GYES ellátásban részesülnek. A célzott kamattámogatás azt jelenti, hogy az állam átvállalja az erre az időszakra felszámított kamat megfizetését. Ha célzott kamattámogatásban részesül, automatikusan törlesztési kötelezettsége is szüneteltetésre kerül, azaz a kedvezmény időtartama alatt nem köteles havi kötelező törlesztőrészleteit teljesíteni.

A törlesztés szüneteltetését kérhetik azok is, akik rokkantsági, rehabilitációs ellátásban, illetve rokkantsági, rehabilitációs járadékban részesülnek, vagy akik 45. életévük betöltése előtt újra hallgatói jogviszonyt létesítenek.

E mellett maximum 36 hónapra igényelhető a megállapított törlesztőrészlet mérséklése azok számára, akik a Diákhitelt jövedelmük alapján törlesztik, tehát legalább a törlesztési kötelezettségük megkezdését követő 3. évben járnak és nem a minimálbér alapján megállapított törlesztőrészletet fizetik.

Engedményezés

Költségtérítés befizetése helyett „engedményezés”!
Nem kell a bejelentkezéshez / beiratkozáshoz azonnal kifizetni az költségtérítést, akinek van Diákhitele.

A megoldás:

1. Diákhitel igénylés
2. Az „Engedményezési adatlap” kitöltése!

A Diákhitel igénybevételének feltétele, hogy az iskola visszaigazolja az aktív hallgatói jogviszonyt. Költségtérítéses képzés esetén ezt a legtöbb felsőfokú intézmény csak akkor igazolta, ha a hallgató már kifizette az előírt összeget. Ilyen feltételekkel megoldhatatlan volt a költségtérítés közvetlen finanszírozása a Diákhitelből.
A 2008/2009-es tanévtől azon felsőoktatási intézmények hallgatói, amelyek megállapodást kötöttek a Diákhitel Központtal, a költségtérítés befizetése nélkül is beiratkozhatnak. Arról, hogy az adott tanintézetben fennáll-e ez a lehetőség, célszerű a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban érdeklődni.
A diákhiteles hallgatók az igényelt Diákhitel-összeg egy írásbeli megállapodásban rögzített részét közvetlenül felsőoktatási intézményük számlájára utaltathatják. Ilyenkor az intézmény megelőlegezi a hallgató beiratkozott státuszát, mintha a félév kezdetekor befizette volna a költségtérítést. Ezt az eljárást hivatalosan „engedményezésnek” hívják. Az engedményezésről félévenként újra kell rendelkezni.

A honlap „Hogyan juthat a Diákhitel1-hez?” című fejezetben részletesen tájékozódhat az igénylés módjáról.

Az engedményezés menetéről itt tájékozódhat.

A szükséges nyomtatványokat a Diákhitel Direkten keresztül éri el.