magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Az engedményezés menete

Nézzük az engedményezés egyszerű és hatékony menetét!

1. Ha még nincs Diákhitele, akkor indítsa el az igénylési folyamatot ügyintéző partnereink hálózatának bármely leadóhelyén. (Látogassa meg a Leadóhelyek című aloldalt!) Az igénylés módjáról további részleteket a honlap Hogyan juthat hozzá? című fejezetében talál.

2. A Diákhitel szerződés megkötését, érvénybe lépését követően nyomtassa ki az engedményezési űrlapot a Neptun/ETR honlapról, vagy a Diákhitel Direktből.

3. Töltse ki az engedményezési űrlapot és adja le a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban (szeptember 15-ig, ill. február 15-ig). Az űrlapot a tanulmányi előadó ellenőrzi és mindketten aláírják. A dokumentum három példányban készül, melyből egy az Öné, egy a felsőoktatási intézményt, egy pedig a Diákhitel Központot illeti.

4. Ha új Diákhitel-igénylőként kéri az engedményezést, akkor a Diákhitel Központ gyors ellenőrzés után visszajelez az Ön felsőoktatási intézményének, hogy Ön jogosult -e Diákhitelre. Ha már rendelkezik Diákhitel-szerződéssel (már kapott korábban is Diákhitelt), és az engedményezési adatlapja helyesen van kitöltve, akkor a féléves első utalással (március 14-én, illetve október 15-én) az intézmény számlájára utaljuk az engedményezett összeget. Az utalás egyediségét azonosító kóddal biztosítjuk, melyet az átutaláskor és a visszaigazoláskor is feltüntetünk.

5. Ha a féléves hitelösszeg magasabb az engedményezett összegnél, akkor a különbözetet az engedményezés teljesítésével egyidejűleg az Ön bankszámlájára utaljuk.

6. A Diákhitel Központ által átutalt összeget októberben illetve márciusban költségtérítésként jóváírja az intézmény. Eddig az időpontig az intézmény megelőlegezi a beiratkozott hallgatói státuszt.

Figyelem!

Ha a hallgató – erre vonatkozó nyilatkozata ellenére – mégsem jogosult Diákhitelre, akkor az intézmény élhet a Felsőoktatási Törvényben biztosított jogával, és fizetési hátralék miatt megszüntetheti a hallgatói jogviszonyt.