magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Miért előnyös a Diákhitel2?

Aki él ezzel az egyedülálló hitellehetőséggel, az rendkívül kedvező feltételek mellett juthat kölcsönhöz.

Nincs hitelbírálat

A hitel igényléséhez nem kell jövedelem, nem kell kezes, sem fedezet. Aki igényli a Diákhitelt és megfelel a hitelfelvételi, jogosultsági feltételeknek az megkapja az általa választott hitelösszeget.

Felhasználhatóság

A Diákhitel2 kötött felhasználású hitel, csak képzési költségre fordítható.

Az önköltséges és a magyar állami részösztöndíjas képzésben részt vevő hallgatók a felsőoktatási intézménynek fizetendő képzési költség összegének erejéig Diákhitel2-t vehetnek fel. A felsőoktatási intézményeknek fizetendő úgynevezett térítési díjak eddig nem tartoztak az képzési költség fogalmába, így ezidáig a szabályozás nem tette lehetővé ezek Diákhitel2-ből történő finanszírozását. Mivel igény mutatkozott arra, hogy az idegen nyelvű oktatás díjának kiegyenlítéséhez  is kaphassanak anyagi segítséget a diákok, ezért a Kormány úgy döntött, hogy az alap- és mesterképzés tanterve szerint hivatalosan magyar nyelven oktatott ismeretek nem magyar nyelven történő oktatásért fizetendő térítési díj is finanszírozható a Diákhitel2 összegéből.

Egyösszegű folyósítás

A Diákhitel2 összegét közvetlenül a felsőoktatási intézményeknek utaljuk.

Az önköltséges képzésre felvételt nyert hallgatók számára elérhető hitelnek nincs felső határa. Az igénylő maximálisan akkora összeget vehet fel, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége.

A törlesztés ráér

Nem kell azonnal törleszteni. Csak a hallgatói jogviszony megszűnése után, legkésőbb azonban a 45. életév betöltését követően kell elkezdeni visszafizetni a hitelt.

Jövedelemarányos törlesztés

A törlesztés nagysága és visszafizetésének ideje a jövedelmi adatokhoz igazodik. A pályakezdés nehézségeire tekintettel további könnyítéseket vezettünk be a törlesztési időszak első két évére. Ennek értelmében a törlesztés megkezdésének évében és az azt következő évben csak a minimálbér alapján kell a törlesztést megfizetni. A harmadik törlesztési évtől kezdve a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi bruttó, éves jövedelem. Ha a későbbiekben a bejelentett jövedelem nem éri el a minimálbér összegét, akkor is a minimálbér alapján szükséges törleszteni törlesztenie.

Korlátlan előtörlesztés

A hitel visszafizetésének ideje alatt bármikor lehetséges az előtörlesztés, korlátlanul és külön költségek nélkül. Az előtörlesztés összege közvetlenül a tőketartozást csökkenti, ezáltal lerövidíthető a Diákhitel kifizetésének ideje.

Szabadon alakítható futamidő

A Diákhitel visszafizetésének futamideje előre nincs rögzítve. A futamidő attól függ, hogy a kötelezően fizetendő törlesztő részletekből és az előtörlesztésekből mikorra fizethető vissza a teljes hiteltartozás.

Előtörleszteni bármikor, bármilyen gyakorisággal, bármekkora összeget, díjmentesen lehet.

Előtörleszteni törlesztési kötelezettség kezdete előtt vagy ennek szünetelési időszakában is, illetve a kötelező törlesztési időszakban a havi részletek határidőig történő utalása mellett is lehet.

Kedvezmények diákhiteleseknek

Diákhitel2 esetében a törlesztés szüneteltetését kérhetik azok, akik CSED/TGYES, GYED vagy GYES ellátásban részesülnek, akik rokkantsági, rehabilitációs ellátásban, illetve rokkantsági, rehabilitációs járadékban részesülnek, és akik 45. életévük betöltése előtt újra hallgatói jogviszonyt létesítenek. E mellett maximum 36 hónapra igényelhető a megállapított törlesztőrészlet mérséklése azok számára, akik a Diákhitelt jövedelmük alapján törlesztik, tehát legalább a törlesztési kötelezettségük megkezdését követő 3. évben járnak és nem a minimálbér alapján megállapított törlesztőrészletet fizetik.