magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Törlesztési moratórium
Mit jelent a törlesztési moratórium?

Magyarország Kormányának döntése alapján a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében minden, a hitelezők által üzletszerűen nyújtott, 2020. március 18. napján fennálló hitel- és kölcsönszerződés esetén az adósok a szerződésből eredő tőke, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség teljesítésére fizetési haladékot kapnak. Ez kiterjed a Diákhitel Központ felé fennálló összes hallgatói tartozásra is, azaz sem a Diákhitel 1, sem a Diákhitel 2, sem pedig a (korábban akár Nyelvtanulási Diákhitelként felvett) Diákhitel Plusz szerződés fennálló tartozása után nem kell megfizetni a havi törlesztőrészlet összegét. A törlesztési moratórium automatikus, nem kell külön kérvényezni vagy jelezni az igénybevételi szándékot.

Meddig tart a törlesztési moratórium?

A 2020. március 18-án életbe lépett törlesztési moratórium 2021. június 30-ig fennáll, azaz addig az időpontig nem kell törlesztőrészletet fizetni.

Mi történik a tartozásommal a törlesztési moratórium alatt?

Az ügyleti kamatszámítás egyik hiteltípus esetében sem áll le, így a fennálló tartozás összege a szerződés szerint változatlan kamatmértékkel, folyamatosan felszámításra kerül: Diákhitel 1 esetén a tartozás összege évi 1,99%-kal nő, a Diákhitel 2 és a Diákhitel Plusz esetén a konstrukció kamatmentes, így a tartozás összege változatlan marad.

Fizethetek-e a törlesztési moratórium időszaka alatt?

Természetesen lehetőség van a moratórium ideje alatt is a rendszeres havi törlesztőrészlet megfizetésére vagy akár előtörlesztés teljesítésére is.

Bekerülhetek-e a KHR-be a törlesztési moratórium ideje alatt?

Nem. A hiteltörlesztési moratórium 2020. március 18-i bevezetése óta a korábbi késedelmek késedelmességi ideje nem nő tovább, így a tartozás 2021. június 30-ig nem kerülhet be a KHR rendszerébe.

A hiteltörlesztési moratórium igénybevételét szükséges külön jeleznem?

Nem kell külön jelezned vagy bármilyen kérvényt benyújtanod. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján automatikusan megillet Téged a moratórium. Azonban, ha pénzügyi helyzeted lehetővé teszi a törlesztés folytatását, érdemes megfontolnod a törlesztés fenntartását, mert így hamarabb vissza tudod majd fizetni a tartozásod.

Szeretném felvenni a Diákhitelt. A törlesztési moratórium rám is vonatkozik?

Igen, a Diákhitel Központ a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjeszti azokra az ügyfelekre is, akik 2020. március 18. és 2021. június 30. között igényelnek diákhitelt és válnak törlesztővé.

A felvett hitelösszegem folyamatosan kamatozik a hiteltörlesztési moratórium ideje alatt?

Igen. Az ügyleti kamatszámítás egyik hiteltípus esetében sem áll le. A kamat változatlan kamatmértékkel, folyamatosan felszámításra kerül, megfizetni azonban azt a moratórium ideje alatt nem kell. A hiteltörlesztési moratórium a szerződésből eredő tőke- és kamat megfizetésének teljesítésére biztosít fizetési haladékot. A szabad felhasználású Diákhitel1 továbbra is rendkívül kedvező, 1,99%-os kamattal, a képzési költségre fordítható Diákhitel2 pedig kamatmentesen igényelhető. Ennek figyelembevételével érdemes törleszteni, vagy elhalasztani a moratórium alatti fizetést.

Késedelmi kamatot felszámolnak a hiteltörlesztési moratórium ideje alatt?

Nem. A hiteltörlesztési moratórium ideje alatt új törlesztőrészlet nem válik esedékessé, így értelemszerűen nem számítunk fel késedelmi kamatot sem, ha nem teljesítesz befizetést.

Mi történik az egyes szerződésekre már beállított törlesztőrészlet mérséklésekkel?

A hiteltörlesztési moratórium ideje alatt a törlesztőrészlet mérséklés érvényét veszti, a korábbi mérséklés szerint megállapított alacsonyabb törlesztőrészlet összeget sem követeljük 2021. június 30-ig. Ugyanakkor abban az esetben, ha pénzügyi helyzeted lehetővé teszi ezt, érdemes megfontolnod a mérsékelt törlesztés fenntartását, mert így hamarabb vissza tudod majd fizetni a tartozásod. A törlesztőrészlet összegét te határozhatod meg, lehet továbbra is annyi, amennyit eddig utaltál, de lehet kevesebb is az összeg.

A törlesztési kötelezettség megkezdésére biztosított 3 hónapos türelmi idő meghosszabbításra kerül-e?

A hiteltörlesztési moratórium ideje alatt, tehát 2021. június 30-ig semmilyen körülmények között nem vagy köteles törlesztést teljesíteni. Nem a 3 hónapos türelmi idő kerül tehát meghosszabbításra, hanem az általános feltételektől függetlenül az év során nem kell megkezdened a törlesztést.

A hiteltörlesztési moratórium igénybevételével megnövekszik-e szerődésem futamideje?

A szabad felhasználású DH1 és kötött felhasználású DH2 hallgatói hitel esetében a hiteltörlesztés jövedelemarányosan történik. Ebben a törlesztési modellben a hiteled futamidejét értelemszerűen csak az határozza meg, hogy kötelező vagy ezen felüli törlesztő részletekben  mekkora összeget fizettél már vissza. Így tehát a futamidő automatikus meghosszabbodása a moratórium tekintetében nem értelmezhető. 

A fix futamidejű Nyelvtanulási Diákhitel esetében a futamidő elvileg megnövekedhet. Azonba erre csak akkor kerülhet sor, ha az adott hitelfelvevő törlesztési kötelezettsége amúgy 2021. június 30-ig megkezdődne.

2021. június 30-a után hogyan kell megfizetnem az addig felgyülemlett kamatot?

Fizetési kötelezettséged 2021. június 30-ig után is a megállapított havi törlesztőrészlet megfizetésre terjed majd ki. A végdátumig felgyülemlett kamat mindössze azt eredményezi, hogy a teljes tartozásodon belül a kamattartozás aránya némileg magasabb lesz, amely kamattartozást a havi törlesztőrészletedben fogod megfizetni. 

A hiteltörlesztési moratórium bevezetésétől függetlenül önkéntesen fizethetem tovább a törlesztőrészletet?

Igen. A moratórium ideje alatt is tudod törleszteni a fennálló tőke- és kamattartozásodat. Abban az esetben, ha pénzügyi helyzeted lehetővé teszi ezt, érdemes megfontolnod a törlesztés fenntartását, mert így hamarabb vissza tudod majd fizetni a tartozásod. A törlesztőrészlet összegét te határozhatod meg, lehet továbbra is annyi, amennyit eddig utaltál, de lehet kevesebb is az összeg.

Munkavesztés esetén van-e türelmi idő a törlesztésben?

A Kormány intézkedése nyomán minden hitelre törlesztési moratórium lépett érvénybe. Ennek megfelelően 2021. június 30-ig a törlesztés elmaradásának nincs jogkövetkezménye. A moratórium minden törlesztő ügyfelünkre érvényes.

Ha elvesztettem a munkám, kell-e valamilyen dokumentumot beküldenem ahhoz, hogy igénybe tudjam venni a hiteltörlesztési moratóriumot?

Nem kell. A vonatkozó jogszabály alapján alanyi jogon megilleti törlesztőinket a moratórium. Nincs szükség erre irányuló kérelem, vagy egyéb más dokumentum benyújtására.

Az MKK Zrt. részére már átadott szerződéseket érinti-e a hiteltörlesztési moratórium lehetősége?

Az MKK Zrt. részére már átadott szerződések jogi sorsával kapcsolatos konkrét kérdésekre az MKK Zrt. jogosult válaszolni.