magyar | english
Nyelvtanulási Diákhitel igénylés Hiteligénylés
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Fontos információk: KORONAVÍRUS ÉS TÖRLESZTÉSI MORATÓRIUM

 

Az alábbiakban összefoglaltuk számotokra a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és változásokat:

Ügyfélkiszolgálás - személyes ügyfélszolgálat

A kialakult járványügyi helyzet és a Kormány által elrendelt veszélyhelyzet miatt személyes ügyfélszolgálatunk 2020. március 16-tól bizonytalan ideig az ügyfeleink és munkatársaink egészsége védelmében ZÁRVA tart.

Ügyfélkiszolgálás - telefonos ügyfélszolgálat

Telefonos ügyfélszolgálatunk működése továbbra is zavartalan, az esetleges kérdésekkel hétköznap 8 órától 16 óráig tudtok elérni minket a + 36 1 999 99 44-es telefonszámon, valamint az info@diakhitel.hu email címen.

Hiteligénylés, hiteligénylések és módosító adatlapok leadása
  • Meghosszabbított határidő 2020. március 27-ig

A koronavírus okozta nehéz helyzetre való tekintettel meghosszabbítottuk a Diákhitel1 igénylési határidejét 2020. március 27-ig. A szabad felhasználású diákhitel továbbra is rendkívül kedvező feltételekkel, 1,99%-os kamattal vehető igénybe. Azok a hallgatók, akik március 27-ig leadják hiteligénylésüket, már április 15-én megkapják az igényelt összeget. A tanulmányi félév során eddig nem igényelt hallgatók a hitelt egy összegben (maximum 350 000 forint) is felvehetik.

Érdekel a Diákhitel1 >>

  • Ügyintézés a NEPTUN rendszeren, illetve a felsőfokú intézmények bevonásával

A felsőfokú intézmények a rendkívüli időszakban jellemzően nem vesznek át papíralapú hiteligényléseket. Online szerződéskötésre ugyanakkor jelenleg is változatlanul lehetőség van!
Jelen helyzetben kifejezetten javasoljuk, hogy hiteligénylésedet az intézményi NEPTUN rendszerből indítsd, mert ebben az esetben – amennyiben rendelkezel ügyfélkapus hozzáféréssel – elektronikus aláírással otthonról, könnyen és személyes érintkezés nélkül tudod megkötni a szerződésedet.

Tudj meg többet az elektronikus aláírásról >>

  • Diákhitel Direkt és Diákhitel PartnerPont hálózat

Ügyfélkapu hiányában a Diákhitel Direkt felületéről tudod elindítani a hiteligénylésed, majd ezt követően kinyomtatott szerződésedet a PartnerPontok egyikén tudod leadni.

Tovább a Diákhitel Direkt oldalra >>

A jelenlegi információk alapján a lenti linken megtekinthető PartnerPont hálózat egységei – az OTP Bank fiókjai kivételével – továbbra is átveszik a diákhitel igénylésével kapcsolatos dokumentumokat.

PartnerPontok elérhetősége >>

Törlesztési Moratórium

A Kormány döntése alapján a Diákhitel Központ törlesztési moratóriumot hirdet a fennálló diákhitel tőke- és kamattartozás tekintetében minden ügyfele számára 2020. december 31-ig.

A törlesztési moratórium a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre egyaránt vonatkozik. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése március 19-én automatikusan életbe lépett, így ennek igénybevételéhez nem kell külön nyilatkozatot tenned.

Természetesen önkéntesen a moratórium ideje alatt is törlesztheted diákhiteledet, a Diákhitel Központ ezt minden esetben elszámolja. Az önkéntes teljesítéshez nem szükséges külön nyilatkozatot tenned, a moratórium alatt teljesített befizetéseidet a Diákhitel Központ elszámolja. Hasonlóan nem szükséges jelezned, ha időközben mégis úgy alakul, hogy élnél a törlesztés felfüggesztésével.

A Diákhitel Központ azokat a hallgatókat kiemelten szeretné támogatni, akik számára a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség a tanulmányok melletti munkavégzésre, ezért a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjeszti azokra az ügyfelekre is, akik 2020. március 18. és 2020. december 31. között igényelnek diákhitelt és válnak törlesztővé.

A moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a 2020. március 18. napjáig felmondott szerződéseken túl 2020. december 31. napjáig nem mond fel szerződéseket.

Van-e bármilyen fennakadás a diákhitelezésben a kialakult helyzet miatt?

Nincs. A munkamenetünk folyamatos, továbbra is teljes körűen ellátjuk a feladatainkat, a hitelek igénylése és folyósítása, valamint a szerződésekkel kapcsolatos mindennemű ügyintézés változatlan feltételekkel működik.

Hogyan tudok Diákhitelt igényelni, ha a személyes ügyfélszolgálatok zárva vannak?

Ebben az időszakban javasoljuk, hogy hiteligénylésedet az intézményi NEPTUN rendszerből, ügyfélkapus hozzáféréssel indítsd el, mert ebben az esetben lehetőség van elektronikus szerződéskötésre, amit akár otthonról, pár perc alatt elvégezhetsz. Ha mindenképpen személyesen kívánod leadni az igénylésed, egyeztess a kiválasztott PartnerPonttal ügyfélszolgálatuk nyitvatartásáról.

Igényeltem Diákhitelt. Meg fogom kapni a pénzt?

A Diákhitel Központ működése zavartalan, a hitelek folyósítása és a hitelekkel kapcsolatos ügyintézés a megszokottak szerint történik. Ennek megfelelően, ha hallgatói jogviszonyodat az intézményed tanulmányi osztálya visszaigazolja, úgy a folyósítás meg fog történni.

Diákhitel ügyintézéshez szükséges dokumentumot (célzott kamattámogatás, gyermekszületés stb.) kell beszereznem és benyújtanom, mit tegyek?

Javasoljuk, hogy a személyre szabott tájékoztatás érdekében hívd fel munkaidőben az ügyfélszolgálatunkat, ahol a kollégák meg tudják mondani azt, hogy melyik esetbe mit kell tenned.

Erasmusra kaptam dupla összegű Diákhitelt? Meg fogom kapni a pénzt?

A Diákhitel Központ működése zavartalan, a hitelek folyósítása és a hitelekkel kapcsolatos ügyintézés a megszokottak szerint történik. Ennek megfelelően, ha hallgatói jogviszonyodat az intézményed tanulmányi osztálya visszaigazolja, úgy a folyósítás meg fog történni.

Erasmuson vagyok, de az egyetem bezár. Vissza kell utalnom a Diákhitelt?

Nem. Azt azonban érdemes figyelembe venned, hogy a magasabb összegre magasabb kamat rakódik. Így amennyiben nincsen rá szükséged, úgy megfontolhatod a hitel egy részének visszafizetését. Ezt díjmentesen, részletekben vagy akár teljes összegben bármikor megteheted.

Tudok Nyelvtanulási Diákhitelt igényelni a felsőoktatási intézmények zárva tartása mellett?

Igen. Ebben az esetben kérjük, hogy egyeztess az intézményeddel, kérd be a kötelező dokumentumokat elektronikusan és küldd el nekünk e-mailben.

Munkavesztés esetén van-e türelmi idő a törlesztésben?

A Kormány intézkedése nyomán minden hitelre törlesztési moratórium lépett érvénybe. Ennek megfelelően 2020. december 31-ig a törlesztés elmaradásának nincs jogkövetkezménye. A moratórium minden törlesztő ügyfelünkre érvényes.

A hiteltörlesztési moratórium igénybevételét szükséges külön jeleznem?

Nem kell külön jelezned vagy bármilyen kérvényt benyújtanod. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján automatikusan megillet Téged a moratórium. Azonban, ha pénzügyi helyzeted lehetővé teszi a törlesztés folytatását, érdemes megfontolnod a törlesztés fenntartását, mert így hamarabb vissza tudod majd fizetni a tartozásod.

A hiteltörlesztési moratórium bevezetésétől függetlenül önkéntesen fizethetem tovább a törlesztőrészletet?

Igen. A moratórium ideje alatt is tudod törleszteni a fennálló tőke- és kamattartozásodat. Abban az esetben, ha pénzügyi helyzeted lehetővé teszi ezt, érdemes megfontolnod a törlesztés fenntartását, mert így hamarabb vissza tudod majd fizetni a tartozásod. A törlesztőrészlet összegét te határozhatod meg, lehet továbbra is annyi, amennyit eddig utaltál, de lehet kevesebb is az összeg.

Szeretném felvenni a diákhitelt. A törlesztési moratórium rám is vonatkozik?

Igen, a Diákhitel Központ a hiteltörlesztési moratóriumot kiterjeszti azokra az ügyfelekre is, akik 2020. március 18. és 2020. december 31. között igényelnek diákhitelt és válnak törlesztővé.

A felvett hitelösszegem folyamatosan kamatozik a hiteltörlesztési moratórium ideje alatt?

Igen. Az ügyleti kamatszámítás egyik hiteltípus esetében sem áll le. A kamat változatlan kamatmértékkel, folyamatosan felszámításra kerül, megfizetni azonban azt a moratórium ideje alatt nem kell. A hiteltörlesztési moratórium a szerződésből eredő tőke- és kamat megfizetésének teljesítésére biztosít fizetési haladékot. A szabad felhasználású Diákhitel1 továbbra is rendkívül kedvező, 1,99%-os kamattal, a képzési költségre fordítható Diákhitel2 pedig kamatmentesen igényelhető. Ennek figyelembevételével érdemes törleszteni, vagy elhalasztani a moratórium alatti fizetést.

Késedelmi kamatot felszámolnak a hiteltörlesztési moratórium ideje alatt?

Nem. A hiteltörlesztési moratórium ideje alatt új törlesztőrészlet nem válik esedékessé, így értelemszerűen nem számítunk fel késedelmi kamatot sem, ha nem teljesítesz befizetést.

Felmondhatják Diákhitel szerződésemet ebben az időszakban?

Nem. A Diákhitel Központ fizetési kötelezettség nem teljesítése miatt 2020. december 31. napjáig nem mond fel szerződéseket. 

Mi történik az egyes szerződésekre már beállított törlesztőrészlet mérséklésekkel?

A hiteltörlesztési moratórium ideje alatt a törlesztőrészlet mérséklés érvényét veszti, a korábbi mérséklés szerint megállapított alacsonyabb törlesztőrészlet összeget sem követeljük 2020. december 31-ig. Ugyanakkor abban az esetben, ha pénzügyi helyzeted lehetővé teszi ezt, érdemes megfontolnod a mérsékelt törlesztés fenntartását, mert így hamarabb vissza tudod majd fizetni a tartozásod. A törlesztőrészlet összegét te határozhatod meg, lehet továbbra is annyi, amennyit eddig utaltál, de lehet kevesebb is az összeg.

A törlesztési kötelezettség megkezdésére biztosított 3 hónapos türelmi idő meghosszabbításra kerül-e?

A hiteltörlesztési moratórium ideje alatt, tehát 2020 december 31-ig semmilyen körülmények között nem vagy köteles törlesztést teljesíteni. Nem a 3 hónapos türelmi idő kerül tehát meghosszabbításra, hanem az általános feltételektől függetlenül az év során nem kell megkezdened a törlesztést.

Ha elvesztettem a munkám, kell valamilyen dokumentumot beküldenem ahhoz, hogy igénybe tudjam venni a hiteltörlesztési moratóriumot?

Nem kell. A vonatkozó jogszabály alapján alanyi jogon megilleti törlesztőinket a moratórium. Nincs szükség erre irányuló kérelem, vagy egyéb más dokumentum benyújtására.

Az MKK Zrt. részére már átadott szerződéseket érinti-e a hiteltörlesztési moratórium lehetősége?

Az MKK Zrt. részére már átadott szerződések jogi sorsával kapcsolatos konkrét kérdésekre az MKK Zrt. jogosult válaszolni. 

A hiteltörlesztési moratórium igénybevételével megnövekszik-e a szerződésem futamideje?

A szabad felhasználású DH1 és kötött felhasználású DH2 hallgatói hitel esetében a hiteltörlesztés jövedelemarányosan történik. Ebben a törlesztési modellben a hiteled futamidejét értelemszerűen csak az határozza meg, hogy kötelező vagy ezen felüli törlesztő részletekben  mekkora összeget fizettél már vissza. Így tehát a futamidő automatikus meghosszabbodása a moratórium tekintetében nem értelmezhető. 

A fix futamidejű Nyelvtanulási Diákhitel esetében a futamidő elvileg megnövekedhet. Azonba erre csak akkor kerülhet sor, ha az adott hitelfelvevő törlesztési kötelezettsége amúgy 2020.december 31-ig megkezdődne.

2020. december 31. után hogyan kell megfizetnem az addig felgyülemlett kamatot?

Fizetési kötelezettséged 2020. december 31. után is a megállapított havi törlesztőrészlet megfizetésre terjed majd ki. A 2020. év során felgyülemlett kamat mindössze azt eredményezi, hogy a teljes tartozásodon belül a kamattartozás aránya némileg magasabb lesz, amely kamattartozást a havi törlesztőrészletedben fogod megfizetni. 

A kamat és családtámogatási kedvezmények továbbra is élnek?

Igen. A hiteltörlesztési moratórium nem érinti a Diákhitel Központ által korábban meghatározott támogatási kedvezményeket.