magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Célzott kamattámogatás

A célzott kamattámogatás lényege, hogy az ezen kedvezmény időszaka alatt felszámított ügyleti kamat megfizetésének kötelezettségét az állam átvállalja, ennek eredményeként a kedvezmény időtartama alatt az Ön tartozása nem növekszik ügyleti kamattal.

A célzott kamattámogatás igénybe vehető akár a felsőoktatási tanulmányok ideje alatt is, amennyiben Ön szabad felhasználású Diákhitel1-gyel rendelkezik.

Ha Ön csecsemőgondozási díjra (CSED), illetőleg terhességi gyermekágyi segélyre (TGYES/TGYÁS), GYED-re vagy GYES-re jogosult, kérelmet terjeszthet elő a Diákhitel Központnál célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség-szüneteltetésére vonatkozóan.

A célzott kamattámogatást igénybe vevő ügyfelek - CSED/TGYES, GYES, GYED alatt lévő diákhiteles kismamák, kispapák - abban az esetben is jogosultak lesznek célzott kamattámogatást kérni, ha teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. Ez vonatkozik a már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is.


Fontos!

Mind a célzott kamattámogatás, mind a törlesztési kötelezettség szüneteltetése kizárólag kérelemre biztosítható kedvezmény, egyúttal lényeges, hogy a kedvezmények visszamenőleg legkorábban a kérelem benyújtása évének első napjától vehetők igénybe!

Amennyiben a döntésre jogosult Diákhitel Központ a kérelemnek helyt ad, a hitelfelvevőt megilleti a célzott kamattámogatás, egyúttal a törlesztési kötelezettsége is szünetel. A kérelmező erről írásban is értesítést kap.

A célzott kamattámogatás kérelmezéséhez nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpont alatt kiválasztani a „Célzott kamattámogatás (CKT) és törlesztési kötelezettség szüneteltetésének (TKSZ) igénylése” részt, és kitölteni a szükséges mezőket. A CSED/TGYES, illetőleg GYED jogosultságra kitöltött nyomtatványt le kell igazoltatni az ellátást folyósító szervvel, és aláírva beküldeni postacímünkre (Diákhitel Központ Zrt. 1996. Budapest) vagy leadni valamely személyes ügyfélszolgálatunk egyikén. GYES jogosultság esetén a nyomtatvány elektronikus úton is továbbítható.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Csecsemőgondozási díj, illetőleg terhességi gyermekágyi segély és GYED esetén az ellátás folyósítását igazoló szervek lehetnek:

  • a területileg illetékes megyei Egészségbiztosítási Pénztár,
  • a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhely, vagy
  • a társadalombiztosítási kifizetőhelyi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár Területi Igazgatósága

Ha megváltozott jogosultsági ideje a célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozóan, azaz ha az igénybe vett terhességi gyermekágyi segély, CSED/TGYÁS, GYED vagy GYES időszak az előre meghatározottnál korábban ért véget, jelentse be azt a Diákhitel Direkt fiókjába történő belépést követően a megfelelő nyomtatvány („CKT és TKSZ jogosultság megszűnése”) elektronikus úton történő beküldésével!