magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Külföldön tanul?

Amennyiben Ön továbbra is az Európai Gazdasági Térség felsőoktatási intézményében oklevél megszerzésére irányuló olyan képzésben vesz részt, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad, úgy az alábbi dokumentumokat szükséges beküldeni minden félévben:

  • a hallgatói jogviszony igazolását (és annak hiteles magyar nyelvű fordítását*)
  • a Diákhitel Direktben kitölthető Tanulmányi adatlapot

Ebben az esetben nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpontból kiválasztja a „Külföldi képzés adatai” pontot, és kitölti a szükséges mezőket. A kitöltött adatlapot, a szükséges dokumentumok csatolásával, postai úton szükséges továbbítania postacímünkre (Diákhitel Központ Zrt. 1996 Budapest) vagy leadhatja valamely személyes ügyfélszolgálatunk egyikén.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Amennyiben csak a törlesztési kötelezettségét kívánja szüneteltetni, de újabb hitelt nem szeretne kapni, a „Külföldi képzés adatai” mellett a „Folyósítás szüneteltetése” nyomtatványt is szükséges továbbítania felénk.

Ha megfelel a feltételeknek, akkor félévente egy összegben juthat hozzá az igényelt hitelösszeghez. A dokumentumokat az őszi szemeszterben,legkorábban szeptember 15-ig, de legkésőbb december 15-ig; a tavaszi szemeszterben legkorábban február 15-ig, de legkésőbb május 15-ig szükséges továbbítania a Diákhitel Központ részére.

A benyújtott nyomtatványokat továbbítjuk az Oktatási Hivatalhoz (OH) annak igazolására, hogy a megjelölt képzés Magyarországon elismert felsőfokú végzettséget ad-e. A hitelszerződés azon a napon lép hatályba, amikor az Oktatási Hivatal által kiadott pozitív igazolás beérkezik hozzánk.

* Hiteles magyar nyelvű fordítás készítésére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Rt. (Budapest VI. ker., Bajza u. 52) illetve a konzulátus jogosult, azonban a Diákhitel Központ nem hiteles fordítást is elfogad bizonyos nyelvek esetén: angol, német, cseh, francia, orosz, román, és szlovák. A további részleteket megtalálja az Oktatási Hivatal weboldalán.

Hogyan és mikor kaphatja meg a Diákhitelt?

A Diákhitelt, az Ön nevére szóló Magyarországon bejegyzett hitelintézetnél vezetett bankszámlájára utaljuk, ha megfelel a jogosultsági feltételeknek és a megfelelő dokumentumokat is eljuttatta hozzánk.

A folyósítás időpontja attól függ, hogy mikor adta le hiteligénylési kérelmét. Abban az esetben tudjuk a következő folyósításkor utalni a hitelösszeget, ha a folyósítást megelőző legalább 5 munkanappal szerződése hatályba lép, ennek feltétele, hogy az Oktatási Hivatal kiadja az Ön által folytatott képzésre vonatkozó pozitív visszaigazolást.