magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Teendők félév kezdetekor
Nem kell újra igényelni!

Akinek már van érvényes Diákhitel szerződése, annak nem kell új hiteligénylési lapot leadnia.

Iratkozzon/jelentkezzen be, amilyen gyorsan csak lehet!

A tanulmányi osztályokkal egyeztetve ellenőrizzük a hallgatói jogviszonyát. Aki adott év szeptember közepétől igazoltan a felsőoktatási intézmény hallgatója, az már október 15-én megkaphatja hitelét.

Költségtérítés befizetése helyett

Nem kell a bejelentkezéshez/beiratkozáshoz azonnal kifizetni a költségtérítést! A megoldás: az „ Engedményezés ”.

Azon felsőoktatási intézmények hallgatói, amelyek megállapodást kötöttek a Diákhitel Központtal, a költségtérítés befizetése nélkül is beiratkozhatnak. A diákhiteles hallgatók az igényelt Diákhitel-összeg egy írásbeli megállapodásban rögzített részét közvetlenül felsőoktatási intézményük számlájára utaltathatják. Ilyenkor az intézmény megelőlegezi a hallgató beiratkozott státuszát, mintha a félév kezdetekor befizette volna a költségtérítést.

A lehetőségről célszerű a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban érdeklődni.

Ne feledje! Az engedményezésről félévenként újra kell rendelkezni!

A tanévben az alábbi napokon utaljuk a Diákhitelt a jogosultaknak:

Folyósítás napja

2019.10.15
2019.11.15
2019.12.14
2020.01.15

2020.03.13
2020.04.15
2020.05.15
2020.06.15

Ekkor utaljuk az őszi félévben a szeptemberi és októberi részletet, valamint a tavaszi félévben a februári és márciusi részletet, azoknak, akik havi folyósítást kértek. Szintén ekkor kapják meg az öt hónapra jutó teljes összeget azok, akik a félévente egy összegű kifizetést igényelték.

Ha havi folyósításban kérte a Diákhitelt, de nem kapja meg első utaláskor (október 15-én) a pénzét, akkor kérjük mielőbb vegye fel a kapcsolatot telefonos ügyfélszolgálatunkkal!

Módosultak tanulmányi adatai és belföldön tanul?

Ha tanulmányi adataiban változás történt az előző félévhez képest, úgy azt jeleznie szükséges felénk. Amennyiben már rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, úgy az említett adatváltozásokat a fiókjába történő bejelentkezést követően tudja módosítani a „Nyomtaványok” menüpontban. Ebben az esetben az adatlapot fiókján keresztül tudja továbbítani felénk.

Ha nem rendelkezik fiókkal, akkor honlapunkon kezdeményezheti az ehhez szükséges regisztrációt.
A "Nyomtatványok" menüpont alatt, válassza ki a "Belföldi képzés adatai"-t, amennyiben a következő adatai módosultak:

 • az intézmény,
 • a szak,
 • a képzés formája és / vagy típusa,
 • vagy a képzés finanszírozása.

A módosult tanulmányi adatokat szeptember 15-ig jelentse be abban az esetben, ha jogosult még a hitelre, és szeretné, hogy már az első folyósításkor utaljuk a hitelösszeget. Későbbi bejelentés esetén a folyósítás egy hónappal csúszhat.

Abban az esetben, ha változott bankszámlaszáma, akkor a "Nyomtatványok" menüpont alatt a "Hitelfelvevő saját bankszámlaszáma" pontot szükséges kiválasztania.

Ha megszűnt vagy szünetel jogviszonya, akkor a "Nyomtatványok" menüpont alatt a "Hallgatói jogviszony megszűnése" vagy a "Hallgatói jogviszony szüneteltetésének kezdete" pontokat jelölje be.

Megváltoztak személyes adatai, elérhetősége?

Ha megváltoznak személyes adatai, (neve, lakóhelye, állampolgársága, adóazonosító jele), vagy elérhetőségei (értesítési címe, kézbesítési meghatalmazott adatai, telefonszáma, email címe) kérjük, jelentse be a változásokat a Diákhitel Direkt Nyomtatványok menüpontján keresztül! Az adatváltozásokról bővebben itt olvashat.

Engedményezés

A diákhiteles hallgatók az igényelt Diákhitel-összeg egy írásbeli megállapodásban rögzített részét közvetlenül felsőoktatási intézményük számlájára utaltathatják. Ilyenkor az intézmény megelőlegezi a hallgató beiratkozott státuszát, mintha a félév kezdetekor befizette volna a költségtérítést. Ezt az eljárást hivatalosan „engedményezésnek” hívják.

Engedményeztetésre kizárólag DH1-es szerződés esetében van lehetőség, az oktatási intézmény kifejezett kérésére, vagy a hallgató kényelmének szempontjából.

Ehhez nem kell mást tenni, mint kitölteni és a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban három példányban leadni az ún. Engedményezési adatlapot, melyet a www.diakhiteldirekt.hu „Engedményezés” menüben lehet elérni. Ezt az adatlapot az iskolai átvevőhelyen (általában a Tanulmányi Osztályon) szükséges 3 példányban leadni, az őszi félévben szeptember 15-ig, a tavaszi félévben pedig február 15-ig. Abban az esetben, ha intézménye visszaigazolja aktív hallgatói jogviszonyát, a folyósításra október 15-én, illetve március 15-én kerülhet sor.

Az engedményezésről félévenként újra kell rendelkezni!

Ha a korábban igényelt Diákhitel-összeg nem nyújt fedezetet a költségtérítésre, akkor az igénylést automatikusan abba a kategóriába emeli a Diákhitel Központ, amelyből az engedményezési adatlapon megjelölt összeg kifizethető. (A kért hitelösszeg és az engedményezett összeg különbözetét a Diákhitel Központ a szokásos módon a hallgató folyószámlájára utalja.) Amennyiben nagyobb összeget jelöl meg az engedményezésen, mint amekkora összeget az iskola visszaigazol nekünk, akkor az alacsonyabb összeget fogjuk az intézménynek átutalni.

Az engedményezés feltétele a Diákhitel-igénylés. Az Engedményezési adatlapot csak a szerződés megkötése után kell kinyomtatni, kitölteni és a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban leadni.

Az engedményezés ideje alatt

 • nem mondható fel a Diákhitel-szerződés,
 • nem kérhető a folyósítás szüneteltetése,
 • nem kérhető a havi folyósításra való áttérés,
 • nem kérhető alacsonyabb kölcsönösszeg.

Az engedményezés felmondása csak az intézmény hozzájárulásával lehetséges.

Figyelem!

Ha a hallgató – erre vonatkozó nyilatkozata ellenére – mégsem jogosult Diákhitelre, akkor az intézmény élhet a Felsőoktatási Törvényben biztosított jogával, és fizetési hátralék miatt megszüntetheti a hallgatói jogviszonyt.

A következő intézményekben lehet engedményeztetni

Nézzük az engedményezés egyszerű és hatékony menetét!

 1. Ha még nincs Diákhitele, akkor indítsa el az igénylési folyamatot ügyintéző partnereink hálózatának bármely leadóhelyén. (Látogassa meg a Leadóhelyek című aloldalt!) Az igénylés módjáról további részleteket a honlap Hogyan juthat hozzá? című fejezetében talál.
 2. A Diákhitel szerződés megkötését, érvénybe lépését követően nyomtassa ki az engedményezési űrlapot a Neptun/ETR honlapról, vagy a Diákhitel Direktből.
 3. Töltse ki az engedményezési űrlapot és adja le a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban (szeptember 15-ig, ill. február 15-ig). Az űrlapot a tanulmányi előadó ellenőrzi és mindketten aláírják. A dokumentum három példányban készül, melyből egy az Öné, egy a felsőoktatási intézményé, egy pedig a Diákhitel Központé.
 4. Ha új Diákhitel-igénylőként kéri az engedményezést, akkor a Diákhitel Központ gyors ellenőrzés után visszajelez az Ön felsőoktatási intézményének, hogy Ön jogosult -e Diákhitelre. Ha már rendelkezik Diákhitel-szerződéssel (már kapott korábban is Diákhitelt), és az engedményezési adatlapja helyesen van kitöltve, akkor a féléves első utalással (március 13-án, illetve október 15-én) az intézmény számlájára utaljuk az engedményezett összeget. Az utalás egyediségét azonosító kóddal biztosítjuk, melyet az átutaláskor és a visszaigazoláskor is feltüntetünk.
 5. Ha a féléves hitelösszeg magasabb az engedményezett összegnél, akkor a különbözetet az engedményezés teljesítésével egyidejűleg az Ön bankszámlájára utaljuk.
 6. A Diákhitel Központ által átutalt összeget októberben illetve márciusban költségtérítésként jóváírja az intézmény. Eddig az időpontig az intézmény megelőlegezi a beiratkozott hallgatói státuszt.

Figyelem!

Ha a hallgató – erre vonatkozó nyilatkozata ellenére – mégsem jogosult Diákhitelre, akkor az intézmény élhet a Felsőoktatási Törvényben biztosított jogával, és fizetési hátralék miatt megszüntetheti a hallgatói jogviszonyt.

Ahol lehet engedményezni:

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola

Állatorvostudományi Egyetem

Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Budapest Kortárstánc Főiskola

Budapesti Corvinus Egyetem

Budapesti Metropolitan Egyetem

Debreceni Egyetem

Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Dunaújvárosi Egyetem

Edutus Egyetem

Eötvös József Főiskola

Eszterházy Károly Egyetem

Gábor Dénes Főiskola

Gál Ferenc Főiskola

Kaposvári Egyetem

Károli Gáspár Református Egyetem

Kodolányi János Egyetem

Magyar Képzőművészeti Egyetem

Magyar Táncművészeti Egyetem

Milton Friedman Egyetem

Miskolci Egyetem

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Neumann János Egyetem

Óbudai Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pécsi Tudományegyetem

Semmelweis Egyetem

Soproni Egyetem

Szegedi Tudományegyetem

Szent István Egyetem

Testnevelési Egyetem

Tomori Pál Főiskola

Wekerle Sándor Üzleti Főiskola

 

Az engedményezés menete

Nézzük az engedményezés egyszerű és hatékony menetét!

 1. Ha még nincs Diákhitele, akkor indítsa el az igénylési folyamatot ügyintéző partnereink hálózatának bármely leadóhelyén. (Látogassa meg a Leadóhelyek című aloldalt!) Az igénylés módjáról további részleteket a honlap Hogyan juthat hozzá? című fejezetében talál.
 2. A Diákhitel szerződés megkötését, érvénybe lépését követően nyomtassa ki az engedményezési űrlapot a Neptun/ETR honlapról, vagy a Diákhitel Direktből.
 3. Töltse ki az engedményezési űrlapot és adja le a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban (szeptember 15-ig, ill. február 15-ig). Az űrlapot a tanulmányi előadó ellenőrzi és mindketten aláírják. A dokumentum három példányban készül, melyből egy az Öné, egy a felsőoktatási intézményt, egy pedig a Diákhitel Központot illeti.
 4. Ha új Diákhitel-igénylőként kéri az engedményezést, akkor a Diákhitel Központ gyors ellenőrzés után visszajelez az Ön felsőoktatási intézményének, hogy Ön jogosult -e Diákhitelre. Ha már rendelkezik Diákhitel-szerződéssel (már kapott korábban is Diákhitelt), és az engedményezési adatlapja helyesen van kitöltve, akkor a féléves első utalással (március 14-én, illetve október 15-én) az intézmény számlájára utaljuk az engedményezett összeget. Az utalás egyediségét azonosító kóddal biztosítjuk, melyet az átutaláskor és a visszaigazoláskor is feltüntetünk.
 5. Ha a féléves hitelösszeg magasabb az engedményezett összegnél, akkor a különbözetet az engedményezés teljesítésével egyidejűleg az Ön bankszámlájára utaljuk.
 6. A Diákhitel Központ által átutalt összeget októberben illetve márciusban költségtérítésként jóváírja az intézmény. Eddig az időpontig az intézmény megelőlegezi a beiratkozott hallgatói státuszt.

Figyelem!

Ha a hallgató – erre vonatkozó nyilatkozata ellenére – mégsem jogosult Diákhitelre, akkor az intézmény élhet a Felsőoktatási Törvényben biztosított jogával, és fizetési hátralék miatt megszüntetheti a hallgatói jogviszonyt.

Jogosult-e célzott kamattámogatásra?

A célzott kamattámogatás lényege, hogy az ezen kedvezmény időszaka alatt felszámított ügyleti kamat megfizetésének kötelezettségét az állam átvállalja a hitelfelvevőtől, ennek eredményeként a kedvezmény időtartama alatt a hitelfelvevő tartozása nem növekszik ügyleti kamattal.

A célzott kamattámogatás igénybe vehető akár a felsőoktatási tanulmányok ideje alatt is.

Azon hitelfelvevők szempontjából, akiknek törlesztési kötelezettsége már megkezdődött, lényeges, hogy aki célzott kamattámogatásban részesül, automatikusan törlesztési kötelezettsége is szüneteltetésre kerül, azaz a kedvezmény időtartama alatt nem köteles havi kötelező törlesztőrészleteit teljesíteni.

Mind a célzott kamattámogatás, mind a törlesztési kötelezettség szüneteltetése kizárólag kérelemre biztosítható kedvezmény, egyúttal lényeges, hogy a kedvezmények visszamenőleg legkorábban a kérelem benyújtása évének első napjától vehetők igénybe!

Ki jogosult célzott kamattámogatás igénybevételére?

Aki csecsemőgondozási díjra, illetőleg terhességi gyermekágyi segélyre, GYED-re vagy GYES-re jogosult, kérelmet terjeszthet elő a Diákhitel Központnál célzott kamattámogatás, valamint törlesztési kötelezettség-szüneteltetés iránt. Amennyiben a döntésre jogosult Diákhitel Központ a kérelemnek helyt ad, a hitelfelvevőt megilleti a célzott kamattámogatás, egyúttal a törlesztési kötelezettsége is szünetel. A kérelmező erről írásban is értesítést kap.
A célzott kamattámogatást igénybe vevő ügyfelek - CSED/TGYES, GYES, GYED alatt lévő diákhiteles kismamák, kispapák - abban az esetben is jogosultak lesznek célzott kamattámogatást kérni, ha teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak.

Ez vonatkozik a már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is.

Milyen dokumentumokat kell beküldenie?

A célzott kamattámogatás kérelmezéséhez lépjen be a Diákhitel Direktbe, ott a Nyomtatványok menüpontban töltse ki és nyomtassa ki a kérelem adatlapot, majd a kérelmet aláírás után a szükséges igazolásokkal* együtt juttassa el a Diákhitel Központ postacímére (Diákhitel Központ 1996 Budapest).

*A terhességi csecsemőgondozási díj, illetőleg gyermekágyi segély és GYED jogcímén benyújtott nyomtatvány vonatkozó pontjait az ellátás folyósítását igazoló szervezetnek is ki kell töltenie. Az új jogszabály és üzletszabályzat értelmében GYES ellátás esetén az adatlapot nem szükséges leigazoltatni az ellátást folyósító szervvel, a nyomtatvány – aktív Diákhitel Direkt fiók megléte esetén – akár elektronikusan is beküldhető.

Ellátás folyósítását igazoló szervek

A csecsemőgondozási díj, illetőleg terhességi gyermekágyi segély és GYED esetén

 • a területileg illetékes megyei Egészségbiztosítási Pénztár,
 • a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhely, vagy
 • a társadalombiztosítási kifizetőhelyi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár Területi Igazgatósága

igazolhatja az ellátás folyósítását.

Megszűnik a jogosultsága, vagy megváltozik a kedvezmény jogcíme?

Ha megváltozott jogosultsági ideje a célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozóan, azaz ha az igénybe vett csecsemőgondozási díj, illetőleg terhességi gyermekágyi segély, GYED vagy GYES időszak az előre meghatározottnál korábban ért véget, jelentse be nekünk a Diákhitel Direkten keresztül!