magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Diákhitel Plusz
Jogosult vagyok-e Diákhitel Plusz igénylésére?

Ha Ön állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő aktív jogviszonyú főiskolai, egyetemi hallgató, akkor jogosult a Diákhitel Plusz igénylésére. Továbbá, ha Ön sikeres záróvizsgát tett az alapvető digitális készségek megszerzését és a programozás alapjainak elsajátítását biztosító ingyenes 8 hetes online kurzuson, úgy lehetősége nyílik jelentkezni a várhatóan augusztusban induló informatikai struktúraváltó felnőttképzésekre (mellyel kapcsolatos részletes információkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogja nyilvánosságra hozni).

A felnőttképzésre igényelhető Diákhitel Plusz a struktúraváltó felnőttképzéshez kapcsolódóan lesz elérhető.

Milyen képzésekre vehető fel Diákhitel Plusz a felnőttképzésben?

A felnőttképzésre igényelhető Diákhitel Plusz a struktúraváltó felnőttképzéshez kapcsolódóan lesz elérhető. A struktúraváltó felnőttképzésbe való belépéshez mindenképpen szükség van egy ingyenes 8 hetes online informatikai kurzus elvégzésére és a végén sikeres záróvizsga letételére, melynek részleteiről itt tájékozódhat: https://ujratervezes.nive.hu. Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a jelentkezési határideje 2020. május 22!

Külföldi képzésre felvehető-e a Diákhitel Plusz?

Diákhitel Pluszt kizárólag magyar felsőoktatási intézmény aktív tanulói jogviszonnyal rendelkező hallgatójaként tudsz igényelni. Amennyiben ERASMUS, vagy más tanulmányi ösztöndíjjal külföldi képzésben veszel részt a magyar felsőoktatási intézménnyel fennálló aktív hallgatói jogviszonyodra tekintettel is igénybe tudod venni.

Ha jelenleg külföldön is tartózkodsz, a hiteligénylésedet nem tudod a kijelölt PartnerPontokon leadni (elektronikus igénylésre jelenleg nincs lehetőség), erre csak a hazaérkezésedet követően lesz lehetőséged

Minden jogosult hiteligénylő megkapja az igényelt Diákhitel Pluszt?

A jogosultságon túl fontos feltétel még, hogy saját névre szóló belföldi bankszámlával rendelkezz és ne legyen korábban kötött és még hatályban lévő Nyelvtanulási Diákhitel szerződésed vagy Diákhitel Plusz szerződésed, illetőleg semmilyen, a Diákhitel Központ felé fennálló lejárt hallgatói hiteltartozásod (korábban kötött Diákhitel1, Diákhitel2 vagy Nyelvtanulási Diákhitel).

Mikor igényelhetem a Diákhitel Pluszt?

A Diákhitel Plusz 2020. május 1-től 2020. december 31-ig igényelhető.  A hiteligénylés sem tanulmányi félévhez, sem egyéb képzési időszakhoz nem kötött, így az igénylés időpontja kizárólag a Te döntésedtől függ.

Hányszor igényelhetem a Diákhitel Pluszt?

Az igénylési időszak (2020.05.01-2020.12.31) alatt többször is igényelheted. Azonban az újabb igénylés fontos feltétele, hogy a korábban felvett Diákhitel Plusz hiteltartozásod az újabb igénylés időpontjában  teljesen vissza legyen fizetve és továbbra is megfelelj a többi igénylési feltételnek.

Hol szerezhetek a Diákhitel Pluszhoz igénylőlapot?

Az igénylés kizárólag a honlapunkról indítható. Kattints a DIÁKHITEL PLUSZ IGÉNYLÉS gombra, majd töltsd ki a Hiteligénylési adatlapot (amelynek része a Kölcsönszerződés) és a hallgatói/tanulói jogviszony fennállásáról szóló Nyilatkozatot. A kitöltött adatlapot a kölcsönszerződéssel és a nyilatkozatot nyomtasd ki 2-2 példányban.

Hogyan és hova kell eljuttatnom a kitöltött Diákhitel Plusz igénylőlapot és a hallgatói/tanulói jogviszonyról szóló nyilatkozatot?

A kitöltött Hiteligénylési adatlapot, Kölcsönszerződést és Hallgatói/Tanulói jogviszony fennállásáról szóló nyilatkozatot az ezen dokumentumok átvételére jogosult Diákhitel PartnerPontok valamelyikén add le részünkre.

A kitöltött dokumentumot személyesen kell benyújtanod a Diákhitel Központtal együttműködő PartnerPontok egyikén.

Fontos! A leadáskor nincs szükség a felsőoktatási/felnőttképző intézmény által kiállított jogviszonyigazolásra (TO igazolásra), azonban a Hiteligénylési adatlaphoz mellékelned kell az aktív hallgatói jogviszony, illetve felnőttképzési jogviszony fennállásáról szóló Nyilatkozatot, amit az adatok kitöltését követően kapsz meg!

Leadhatom a Diákhitel Plusz dokumentumaimat a Diákhitel Központ személyes ügyfélszolgálatán?

Igen, személyes ügyfélszolgálatunkon és a PartnerPontokon is leadható az igénylés.

Mekkora összeget vehetek fel?

A Diákhitel Plusz legkisebb felvehető összege 100 000 Ft A legmagasabb felvehető összeg a felsőoktatásban folytatott képzés esetében 500 000 Ft a struktúraváltó felnőttképzésben pedig 1 200 000 Ft A legalacsonyabb és a legmagasabb össze között ún. köztes összeg is igényelhető, de hitel köztes összegét úgy kell megválasztani, hogy az 100 000-rel osztható legyen.

Nagyobb összegre lenne szükségem, mint amit igényeltem, hogyan módosíthatom a szerződésem?

A leadott hiteligénylést követően az igényelt összeg módosítására nincs lehetőség.

Mekkora kamatot kell fizetni a Diákhitel Plusz konstrukcióban?

A Diákhitel Plusz állami támogatású, a felszámított kamatot tehát az állam vállalja át, így a hitelfelvevő által fizetendő kamat a futamidő teljes időtartalma alatt 0%. Mindössze a felvett hitelt kell a választott futamidő alatt egyenlő nagyságú részletekben visszafizetni.

Hogyan alakul a futamidő?

A futamidőt mindig a hitelfelvevő választja meg: ez minimum 2, de legfeljebb 6 év lehet úgy, hogy a választott futamidőből az első év türelmi időszak, mely alatt nincsen törlesztési kötelezettség.

Rövidebb idő alatt szeretném visszafizetni a hitelem, hogyan módosíthatom a szerződésem?

A leadott hiteligénylést követően a szerződés módosítására nincs lehetőség, így a futamidőn sem lehet változtatni. Azonban lehetőséged van díjmentes végtörlesztésre: a fennálló tartozásod befizetésével a tartozásod megszűnik, így a választott futamidőből hátralévő részben már nem kell törlesztened.

Mikor kell törlesztőrészletet fizetnem?

A hitel felvételét követő első év türelmi időszak, így nincs törlesztési kötelezettséged. A türelmi idő lejártát követően kell megkezdened a törlesztést: a törlesztőrészlet nagyságáról a Diákhitel Központtól kapsz értesítést: az abban szereplő összeget kell havonta elutalnod úgy, hogy legkésőbb a hónap 12. napjáig beérkezzen.

A futamidő alatt változhat-e a törlesztőrészletem?

A Diákhitel Plusz végig kamatmentes, így a kamat változása nem befolyásolja a törlesztőrészlet nagyságát. Amennyiben tartozásodat előtörleszted vagy gyermektámogatási kedvezmény miatt a fennálló tartozásod lecsökken, úgy a törlesztőrészleted is csökkenni fog.

Szüneteltethetem a törlesztésem a futamidő alatt?

Nem, a Diákhitel Plusznál ilyen lehetőség nincs. A konstrukció azonban tartalmaz türelmi időszakot: a hitel felvételét követő egy évben nem kell törlesztést fizetned.

 

Visszafizethetem-e egyösszegben a tartozásomat?

Igen, lehetőség van díjmentesen végtörleszteni: a Diákhitel Központ Zrt. megadott bankszámlájára (10032000-01800188) banki átutalással utalhatod át az összeget.

Mire fordíthatom a Diákhitel Plusz összegét?

Röviden: bármire. A Diákhitel Plusz szabadfelhasználású hitel, így felhasználása, elköltése sincs korlátozva és nem is kell igazolni, mire költötted.