magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Elektronikus-aláírás
Hogyan tudok elektronikusan Diákhitelt igényelni?

Személyes megjelenés nélküli, elektronikus aláírással történő hiteligénylésre az alábbi módokon van lehetőség:

• Tanulmányi rendszeren keresztül kezdeményezett hiteligénylés esetén
• A www.diakhiteldirekt.hu weboldalon kezdeményezett hiteligénylés esetén
• Diákhitel Direkt mobil alkalmazás használatával

Az elektronikus igénylés feltétele, hogy Ön Ügyfélkapu hozzáféréssel rendelkezzen.

Az elektronikus aláíráshoz szükséges lesz bejelentkeznie a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) felületére, a bejelentkezéshez használhatja Ügyfélkapu bejelentkezési adatait.

Felhívjuk figyelmét, hogy Diákhitel Plusz hitelszerződés kizárólag személyes megjelenéssel köthető, elektronikus véglegesítésre ebben az esetben nincs lehetőség.

Milyen esetben hiúsulhat meg az elektronikus igénylés?

Abban az esetben, amennyiben a tanulmányi rendszerben tárolt illetve a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) adatbázisából visszakapott adatok eltérnek, nem véglegesítheti elektronikus úton hiteligénylését.

Hol található az igénylés után a szerződés, le lehet-e tölteni?

Az aláírási folyamat végén letölthető formátumban rendelkezésére bocsájtjuk az elektronikus aláírással ellátott dokumentumot. A szerződés megkötését követő két munkanapon belül létrehozzuk Diákhitel Direkt fiókját, ahonnan az elektronikusan aláírt Hitelszerződést az aláírás során előálló egyéb fájlokkal együtt későbbiekben elérheti és letöltheti. 

Az elektronikus szerződéskötést követően törölhető-e a szerződés?

A szerződés törlésére nincs lehetőség, azonban a Hiteligénylő jogosult a Hitelszerződéstől egyoldalú írásbeli nyilatkozat útján a szerződés megkötésétől számított 14 napon belül indokolás nélkül elállni.

Mi történik, ha a folyamat megszakad?

Ha a böngésző bezárásra kerül vagy a munkamenet lejár a hiteligénylés folyamata megszakad és adatai rendszerünkből törlésre kerülnek. Abban az esetben amennyiben az elektronikus aláírás megkezdődött, a folyamat megszakítására már nincs lehetőség.

Mi az az elektronikus aláírás?

Az elektronikus aláírás nem a beszkennelt kézzel írott aláírást jelenti. Elektronikus aláírás esetén az aláírandó dokumentumhoz csatolásra kerül egy kódolt, hitelesített adatállomány. A szerződés megkötését követően mind az elektronikusan aláírt Hiteligénylési adatlapot és hitelszerződést, mind az aláírás állományt letölthető formában az igénylő rendelkezésére bocsájtjuk.

Miért nem változtathatok a hiteligénylés kitöltésénél az adataimon?

Elektronikus aláírás esetén az igénylő teljes körű beazonosítását biztosítja az, ha a szükséges adatok a KAÜ nyilvántartásából kerülnek átvételre. Az adatok módosítására azért nincs lehetőség, mert a dokumentum hitelesítésének feltétele, hogy az adatlapon szereplő és a KAÜ nyilvántartásból átvett adatok megegyezzenek.

Tanulmányi rendszerből indított igénylés esetén szintén szükséges, hogy a tanulmányi rendszerben és a KAÜ-ben található adatok ne térjenek el. A tanulmányi rendszerben található adatok hibája esetén, kérjük, forduljon Tanulmányi Osztályához.

Mi az az Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés (AVDH)?

Az AVDH szolgáltatás kínál lehetőséget a biztonságos elektronikus úton történő ügyintézéshez. Az AVDH a felhasználó azonosítása és hitelesítése után létrehozza az aláírást a kijelölt dokumentumon, majd a létrehozott aláírás struktúrát kiegészíti a szükséges adatokkal (pl. időbélyeg).

Elektronikus hiteligénylés esetén, postai úton küldenek-e részemre bármilyen értesítést?

A szerződés megkötését követő két munkanapon belül létrehozzuk Diákhitel Direkt fiókját, amely lehetőséget biztosít a kényelmesen, interneten keresztül történő ügyintézésre. A tájékoztató levelek elsődlegesen a Diákhitel Direkt ügyintézési felületén hozzáférhető személyes postafiókba kerülnek, és ugyancsak ide küldjük a jövőben elektronikus hírleveleinket is. A Diákhitel Központ fenntartja a jogot, hogy a fontosnak ítélt értesítések a jövőben is postai úton kerüljenek kézbesítésre.

Mi az a KAÜ - Központi Azonosítási Ügynök?

A Központi Azonosítási Ügynök olyan teljes körű azonosítási szolgáltatás, mely a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokban azonosít, és azt továbbítja a felhasználók, intézmények felé.

Jogszabály szerint a szolgáltatás magába foglalja az ügyfélkapus jelszavas azonosítást.

A KAÜ az azonosításnál az igénylő által megadott azonosító adatok alapján a viszontazonosítás elvégzését is biztosítja azokban az esetekben, ahol az azonosítási szolgáltató ezt lehetővé teszi, hiszen ezzel felgyorsíthatja az elektronikus ügyintézést. A közigazgatási szerv az elektronikus ügyintézés esetén köteles a KAÜ igénybe vételével történő azonosítás elfogadását biztosítani.

Mit jelent a SZEÜSZ - Szabályozott Elektronikus ügyintézési szolgáltatások?

Az e-ügyintézés folyamata az egyes részfolyamatokat megtestesítő elektronikus ügyintézési szolgáltatásokból épül fel. Az ügyfelek érdekeinek védelme és a megfelelő szolgáltatási színvonal biztosítása érdekben a legfontosabb szolgáltatásoknál jogszabályban kell rögzíteni a működésük módját, feltételeit. Ezeket nevezzük szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásoknak, azaz SZEÜSZ-öknek.

Mit tegyek, ha tanúsítványhibát jelez az oldal?

A hiteligénylés elektronikus aláírással történő véglegesítéséhez az avdh.gov.hu weboldalra kerül átirányításra a Hiteligénylő. Mozilla Firefox böngésző használata esetén fordulhat elő, hogy a böngésző tanúsítványhibát jelez. A hiba a Hiteligénylő adatainak biztonságát nem veszélyezteti! Továbblépésre a „Speciális” gombra kattintva, a kivétel hozzáadását követően van lehetőség.

Az elektronikusan leadott szerződés hiteles?

Az elektronikus úton megkötött hallgatói hitelszerződés írásba foglalt, magyar nyelvű szerződésnek minősül. Az aláírás hitelességét a Kormányzati Elektronikus Aláírás Ellenőrző Szolgáltatás (KEAESZ) vagy az ingyenesen letölthető e-Szignó program segítségével ellenőrizheti. Diákhitel Direkt fiókjából letölthető az aláírás állomány és az aláírt dokumentum.