magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Törlesztési stratégiák Diákhiteleseknek
A kötelező törlesztőrészletek rendszeres utalása

A hatékony törlesztés első kritériuma a kötelezően előírt havi törlesztőrészlet befizetése. A havi törlesztőrészletnek minden hónap 12-ig kell beérkeznie.

FONTOS! A törlesztés első két évében magasabb tartozás esetén előfordulhat, hogy a megállapított törlesztőrészlet nem fedezi a Diákhitel tartozás kamatait. Az első két évben ugyanis a mindenkori minimálbér arányában történik a törlesztőrészlet megállapítása. Ilyenkor a rendszeres törlesztés ellenére kis mértékben növekedhet is a tartozás. Ez elkerülhető, azzal, hogy - amennyiben a havi jövedelem lehetővé teszi - magasabb törlesztőrészleteket utal ebben az időszakban is. 

Itt kiszámítható annak a minimális törlesztőrészletnek a mértéke, ami fedezi a tartozás adott hónapra eső kamatait:

Diákhitel1 hitelkalkulátor érdeklődőknek

Diákhitel2 hitelkalkulátor érdeklődőknek

Az előírt kötelező törlesztőrészletnél magasabb összeg rendszeres utalása

Amennyiben a rendelkezésre álló jövedelem azt lehetővé teszi, érdemes az előírtnál magasabb törlesztőrészletet utalni havonta. Ez biztosíthatja, hogy már az első két évben - amelyekben a minimálbér alapján kerül meghatározásra a havi törlesztőrészlet – is csökkenjen a tartozás. Másfelől eredményezi a futamidő lerövidülését is. 

Diákhitel1 hitelkalkulátor érdeklődőknek

Diákhitel2 hitelkalkulátor érdeklődőknek

Az előírt kötelező törlesztőrészletet utalása mellett évente egy vagy több alkalommal előtörlesztés

Az előtörlesztés közvetlenül a tőketartozást csökkenti, ami a megfizetendő kamatok csökkenését is eredményezi. Gyorsabb ütemben csökken a tartozás is. Az előtörlesztésnek nincsenek járulékos költségei, és nincs különleges eljárása sem. Az ilyen célú befizetéseket is a havi törlesztésnél megszokott számlára kell indítani, de a szerződésszám mellett ezúttal fel kell tüntetni az „előtörlesztés” szót is.

Törlesztési stratégiák Diákhiteleseknek

Az Ön által meghatározott időtartam szerinti törlesztés – azonos összegű részletekben

Amennyiben tartozását a jövedelemarányos törlesztés helyett szeretné egy Ön által meghatározott futamidő alatt rendezni, javasoljuk, használja alábbi kalkulátorunkat!

FONTOS! Amennyiben a kalkuláció szerinti havi összeg alacsonyabb, mint az Ön jövedelme alapján megállapított havi kötelező törlesztőrészlet, úgy a jövedelem alapján megállapított,  előírt összeget kell befizetnie! A kalkulátor arra ad becslést, hogy a teljes tartozás egy az Ön által meghatározott fix futamidő alatt milyen törlesztőrészlettel rendezhető.

Tovább a kalkulátorra

Törlesztés megkezdése már a felsőfokú tanulmányok folytatásának időszakában

A Diákhitel tartozás a hallgatói jogviszony fennállása alatt is csökkenthető, vagy akár vissza is fizethető. Egy önköltséges képzés esetén például a Diákhitel igénybevételével lényegében havi részletekben fizethető az önköltség összege. Nem saját forrásból kell egy összegben kifizetni a 250-350 ezer Ft-os féléves díjat szeptember elején, amikor egyébként is sok a kiadás. Diákhitel igénylésével január végéig havi részletekben visszafizethető a szeptemberben igényelt hitel.

Törlesztési stratégiák Diákhiteleseknek