magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Törlesztési stratégiák Diákhiteleseknek

Végeztél a tanulmányaiddal? Ezeket érdemes tudnod a törlesztésről!

Diákhitel Direkt fiók

Tanulmányaid befejeztével a Diákhitel Direkt fiók lesz a leghatékonyabb kommunikációs csatorna, melyen keresztül egyszerűen és gyorsan tudod majd intézni diákhiteles ügyeidet. Ezen a felületen kapod meg a legfontosabb információkat a törlesztéssel és a szerződéseddel kapcsolatban, így mindenképpen érdemes folyamatosan figyelned fiókodat, illetve ellenőrizned az ott található adataid helyességét, hogy bármikor kapcsolatba tudjunk lépni veled. Ha még nem rendelkezel Diákhitel Direkt fiókkal, hozd létre néhány perc alatt a www.diakhiteldirekt.hu oldalon.

Törlesztés megkezdése

Alapvetően a Diákhitel1 és Diákhitel2 esetében a hallgatói jogviszonyod megszűnését követő negyedik hónaptól kell elkezdened hiteltartozásod törlesztését, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Diákhitel Központnál 2020. december 31-ig törlesztési moratórium van érvényben, így addig nem szükséges fizetned a törlesztőrészletet. A Diákhitel Plusznál az igényelt összeg folyósítása után egy évig nincsen törlesztési kötelezettséged.

A törlesztési moratóriummal kapcsolatos információkért kattints IDE >>  

A törlesztés összege

A Diákhitel1 és Diákhitel2 esetében a havi törlesztőrészlet nagysága az első két törlesztési évben a minimálbérhez, a harmadik évtől pedig a jövedelemhez igazodik. A hitel futamideje, vagyis a visszafizetés időtartama nincs előre rögzítve.

A szabad felhasználású Diákhitel1 esetében a törlesztési részlet az előző év október 31. napján érvényes minimálbér, majd a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelem 6, 8 vagy 9%-a.

A kötött felhasználású Diákhitel2 esetében a részlet nagysága a hallgatói jogviszony megszűnésekor fennálló, teljes hiteltartozás összegétől függ, az előző év október 31. napján érvényes minimálbér, majd a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelem 4-11%-a.

A szabad felhasználású Diákhitel Plusz esetében a felvett hiteltartozás és az általad választott futamidő alapján kerül megállapításra a törlesztőrészlet, amely végig azonos összegű marad.

Fizess egyszerűen, bankkártyával

A Diákhitel mobilapplikációján és a Diákhitel Direkt felületén egyszerűen fizetheted törlesztőrészleted bankkártyával.

Ingyenes előtörlesztés

Bármikor, díjmentesen fizethetsz a kötelező törlesztőrészleten felül. Ezt külön átutalás formájában vagy bankkártyás fizetéssel teheted meg, a törlesztéssel megegyező számlaszámra. Fontos, hogy az utalás közlemény rovatába a szerződésszám elé beírd az „előtörlesztés” szót.

Törlesztőrészlet mérséklése

Amennyiben már harmadik éve törleszted diákhiteled, lehetőséged van legfeljebb 36 hónapra, indoklás nélkül kérni a törlesztőrészlet mérséklését. Ennek összege egyénenként eltérő lehet, azonban nem lehet kevesebb, mint az előző év október 31-én érvényes minimálbér alapján meghatározott törlesztőrészlet összege.  Ezzel a lehetőséggel akkor érdemes élned, ha valóban fizetési nehézségeid vannak, de ezzel meghosszabbítod törlesztésed időszakát.

Családtámogatási kedvezmény

A kormány döntése alapján az édesanyák már a várandósság harmadik hónapját követően kérhetik a diákhitel kamatmentessé tételét három évre. Mindemellett, ha egy családban megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek érkezése után pedig a teljes hiteltartozást elengedjük.

Törlesztési kedvezmények

Nem kell törlesztened, ha gyermekvállalással, illetve rokkantsággal kapcsolatos meghatározott ellátásokban részesülsz. Diákhitel1 esetén a törlesztési kötelezettség szüneteltetése mellett célzott kamattámogatásban is részesülhetsz, ha CSED, GYED vagy GYES ellátást kapsz.

A kedvezményekről további részleteket a „TÖRLESZTEM” menüpont alatt találsz.

A családtámogatási és törlesztési kedvezmények igénybevételéhez minden esetben kérelmet kell benyújtani! Az ehhez szükséges dokumentumokat a www.diakhiteldirekt.hu oldalon találod.


Törlesztési stratégiák Diákhiteleseknek:

A kötelező törlesztőrészletek rendszeres utalása

A hatékony törlesztés első kritériuma a kötelezően előírt havi törlesztőrészlet befizetése. A havi törlesztőrészletnek minden hónap 12-ig kell beérkeznie.

A törlesztés első két évében magasabb tartozás esetén előfordulhat, hogy a megállapított törlesztőrészlet nem fedezi a Diákhitel tartozás kamatait. Az első két évben ugyanis a mindenkori minimálbér arányában történik a törlesztőrészlet megállapítása. Ilyenkor a rendszeres törlesztés ellenére kis mértékben növekedhet is a tartozás. Ez elkerülhető, azzal, hogy - amennyiben a havi jövedelem lehetővé teszi - magasabb törlesztőrészleteket utalsz ebben az időszakban is.

Az előírt kötelező törlesztőrészletnél magasabb összeg rendszeres utalása

Amennyiben a rendelkezésre álló jövedelem azt lehetővé teszi, érdemes az előírtnál magasabb törlesztőrészletet utalni havonta. Ez biztosíthatja, hogy már az első két évben - amelyekben a minimálbér alapján kerül meghatározásra a havi törlesztőrészlet – is csökkenjen a tartozás. Másfelől eredményezi a futamidő lerövidülését is. 

Az előírt kötelező törlesztőrészletet utalása mellett évente egy vagy több alkalommal előtörlesztés

Az előtörlesztés közvetlenül a tőketartozást csökkenti, ami a megfizetendő kamatok csökkenését is eredményezi. Gyorsabb ütemben csökken a tartozás is. Az előtörlesztésnek nincsenek járulékos költségei, és nincs különleges eljárása sem. Az ilyen célú befizetéseket is a havi törlesztésnél megszokott számlára kell indítani, de a szerződésszám előtt ezúttal fel kell tüntetni az „előtörlesztés” szót is.

Törlesztés megkezdése már a felsőfokú tanulmányok folytatásának időszakában

A Diákhitel1 és Diákhitel2 tartozás a hallgatói jogviszony fennállása alatt is csökkenthető, vagy akár vissza is fizethető. Egy önköltséges képzés esetén például a Diákhitel igénybevételével lényegében havi részletekben fizethető az önköltség összege. Nem saját forrásból kell egy összegben kifizetni a 250-350 ezer Ft-os féléves díjat szeptember elején, amikor egyébként is sok a kiadás. Önkéntesen és a lehetőségekhez képest bármekkora mértékben és gyakorisággal is visszafizethető az igényelt hitel a tanulmányok alatt is.