Diákhitel Direkt regisztráció
A Diákhitelről egyszerűen Törlesztési stratégiák
Menü
Hírlevél feliratkozás
Legújabb SKIP magazin
SKIP magazin
Célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltetése
Célzott kamattámogatás

A célzott kamattámogatás lényege, hogy az ezen kedvezmény időszaka alatt felszámított ügyleti kamat megfizetésének kötelezettségét az állam átvállalja, ennek eredményeként a kedvezmény időtartama alatt  az Ön tartozása nem növekszik ügyleti kamattal.

A célzott kamattámogatás igénybe vehető akár a felsőoktatási tanulmányok ideje alatt is, amennyiben Ön szabad felhasználású Diákhitel1-gyel rendelkezik.

Ha Ön csecsemőgondozási díjra (CSED), illetőleg terhességi gyermekágyi segélyre (TGYES/TGYÁS), GYED-re vagy GYES-re jogosult, kérelmet terjeszthet elő a Diákhitel Központnál célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség-szüneteltetésére vonatkozóan.

A célzott kamattámogatást igénybe vevő ügyfelek - CSED/TGYES, GYES, GYED alatt lévő diákhiteles kismamák, kispapák - abban az esetben is jogosultak lesznek célzott kamattámogatást kérni, ha teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. Ez vonatkozik a már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is.


Fontos!

Mind a célzott kamattámogatás, mind a törlesztési kötelezettség szüneteltetése kizárólag kérelemre biztosítható kedvezmény, egyúttal lényeges, hogy a kedvezmények visszamenőleg legkorábban a kérelem benyújtása évének első napjától vehetők igénybe!

Amennyiben a döntésre jogosult Diákhitel Központ a kérelemnek helyt ad, a hitelfelvevőt megilleti a célzott kamattámogatás, egyúttal a törlesztési kötelezettsége is szünetel. A kérelmező erről írásban is értesítést kap.

A célzott kamattámogatás kérelmezéséhez nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpont alatt kiválasztani a „Célzott kamattámogatás (CKT) és törlesztési kötelezettség szüneteltetésének (TKSZ) igénylése” részt, és kitölteni a szükséges mezőket. A CSED/TGYES, illetőleg GYED jogosultságra kitöltött nyomtatványt le kell igazoltatni az ellátást folyósító szervvel, és aláírva beküldeni postacímünkre (Diákhitel Központ Zrt. 1996. Budapest) vagy leadni valamely személyes ügyfélszolgálatunk egyikén. GYES jogosultság esetén a nyomtatvány elektronikus úton is továbbítható.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Csecsemőgondozási díj, illetőleg terhességi gyermekágyi segély és GYED esetén az ellátás folyósítását igazoló szervek lehetnek:

  • a területileg illetékes megyei Egészségbiztosítási Pénztár,
  • a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhely, vagy
  • a társadalombiztosítási kifizetőhelyi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár Területi Igazgatósága

Ha megváltozott jogosultsági ideje a célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozóan, azaz ha az igénybe vett terhességi gyermekágyi segély, CSED/TGYÁS, GYED vagy GYES időszak az előre meghatározottnál korábban ért véget, jelentse be  azt a Diákhitel Direkt fiókjába történő belépést követően a megfelelő nyomtatvány („CKT és TKSZ jogosultság megszűnése”) elektronikus úton történő beküldésével!

Törlesztési kötelezettség szüneteltetése (rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás/ rehabilitációs vagy rokkantsági járadék esetén)

A törlesztési kötelezettség szüneteltetésének kedvezménye azt jelenti, hogy ezen kedvezmény időtartama alatt nem kell a kötelező törlesztő részleteket megfizetnie. A törlesztési kötelezettség szüneteltetése igénybe vehető a felsőoktatási tanulmányok ideje alatt is.

Ha Ön rokkantsági járadékban/ellátásban, illetve rehabilitációs ellátásban/járadékban részesül, úgy kérelmet terjeszthet elő a Diákhitel Központnál a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozóan.

Fontos!

Rokkantsági, rehabilitációs ellátás/járadék esetén, a törlesztési kötelezettség szüneteltetése kizárólag kérelemre biztosítható kedvezmény, egyúttal lényeges, hogy a kedvezmények visszamenőleg legkorábban a kérelem benyújtása évének első napjától vehetők igénybe!

Amennyiben a döntésre jogosult Diákhitel Központ a kérelemnek helyt ad, a hitelfelvevőt megilleti a törlesztési kötelezettsége szüneteltetése. A kérelmező erről írásban is értesítést kap.

Ha rokkantsági, rehabilitációs ellátás/járadék esetén szüneteltetni akarja a törlesztését, úgy nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve a „Nyomtatványok” menüpont alatt kiválasztani a „TKSZ igénylése rokkantság esetén” részt, és kitölteni a szükséges mezőket. A kitöltött nyomtatványt aláírva szükséges továbbítania postacímünkre (Diákhitel Központ Zrt. 1996 Budapest) vagy leadhatja valamely személyes ügyfélszolgálatunk egyikén.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

A kérelemhez az alábbi dokumentumokat szükséges csatolni:

  • az említett ellátást megállapító jogerős határozatot, valamint
  • a legutolsó, az ellátás folyósítását igazoló csekkszelvényt vagy bankszámlakivonatot.

A felülvizsgálati időpontok alapján rögzítésre kerül a rendszerben a szüneteltetés, de amint megtörtént a felülvizsgálat, szükség van az aktuálisan kiállított határozat, a csekkszelvény, bankszámlakivonat és a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó nyomtatvány újraküldésére. Ha a felülvizsgálatra később kerül csak sor, azt mindenképpen jelezni kell a Diákhitel Központ felé is és mielőbb pótolni az igazolásokat, amint azok már a rendelkezésére állnak.

Már törleszt, de újra hallgató?

Ha már törleszt, de újra beiratkozik felsőoktatási intézménybe, akkor nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpontból kiválasztani a „Belföldi képzés adatai” pontot, és kitölteni a szükséges mezőket. A kitöltött adatlapot fiókján keresztül szükséges továbbítania.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Amennyiben tanulmányi osztálya visszaigazolja hallgatói jogviszonyát, akkor egészen a tanulmányok befejezéséig, illetve legkésőbb addig, amíg az Üzletszabályzatunkban rögzített korhatárt el nem éri, törlesztési kötelezettsége szünetel.

Ha, azonban újra törleszteni kezd, akkor a korábbi törlesztése is beleszámít az első két törlesztési tárgyévbe, így törlesztése már jövedelemarányos lesz.

Ha rendelkezik még jogosultsági idővel, és nincs lejárt, meg nem fizetett tartozása a Diákhitel Központtal szemben, valamint nem kérte a folyósítás szüneteltetését, akkor aktív hallgatói jogviszony esetén, a következő folyósításkor újra utaljuk bankszámlájára a korábban igényelt, rendszerünkben szereplő összeget.

Amennyiben csak a törlesztési kötelezettségét kívánja szüneteltetni, de újabb hitelt nem szeretne kapni, a „Belföldi képzés adatai” mellett a „Folyósítás szüneteltetése” nyomtatványt is szükséges továbbítania felénk.

Abban az esetben, ha Ön az Európai Gazdasági Térség felsőoktatási intézményében oklevél megszerzésére irányuló olyan képzésben vesz részt, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad, úgy az alábbi dokumentumokat szükséges beküldeni minden félévben:

  • a hallgatói jogviszony igazolását (és annak hiteles magyar nyelvű fordítását*)
  • a Diákhitel Direktben kitölthető Tanulmányi adatlapot

Ebben az esetben nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpontból kiválasztani a „Külföldi képzés adatai”-t, és kitölteni a szükséges mezőket. A kitöltött adatlapot, a szükséges dokumentumok csatolásával, postai úton szükséges továbbítania postacímünkre (Diákhitel Központ Zrt. 1996 Budapest) vagy leadhatja valamely személyes ügyfélszolgálatunk egyikén.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Amennyiben csak a törlesztési kötelezettségét kívánja szüneteltetni, de újabb hitelt nem szeretne kapni, a „Külföldi képzés adatai” mellett a „Folyósítás szüneteltetése” nyomtatványt is szükséges továbbítania felénk.

A benyújtott nyomtatványokat továbbítjuk az Oktatási Hivatalhoz (OH) annak igazolására, hogy a megjelölt képzés Magyarországon elismert felsőfokú végzettséget ad-e. A hitelszerződés azon a napon lép hatályba, amikor az Oktatási Hivatal által kiadott pozitív igazolás beérkezik hozzánk.

* Hiteles magyar nyelvű fordítás készítésére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Rt. (Budapest VI. ker., Bajza u. 52) illetve a konzulátus jogosult, azonban a Diákhitel Központ nem hiteles fordítást is elfogad bizonyos nyelvek esetén: angol, német, cseh, francia, orosz, román, és szlovák. A további részleteket megtalálja az Oktatási Hivatal weboldalán.

A részletekről az alábbi linken tájékozódhat!