magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Előtörlesztés, előteljesítés, végtörlesztés

Hogyan lehet előtörleszteni, előteljesíteni, végtörleszteni?

Előtörlesztés

A hitel futamideje alatt bármikor lehetősége van a kötelező törlesztőrészletén felül  külön utalással - plusz összeg befizetésére. Korlátlanul és külön költségek felszámítása nélkül előtörleszthet.

Figyelem: Az előtörlesztés nem mentesít a kötelező törlesztőrészlet befizetése alól!

Az előtörlesztés összege főszabályként közvetlenül a tőketartozást csökkenti. Az előtörlesztés összegéből jogosultak vagyunk levonni az érintett ügyfelünkkel szemben fennálló lejárt tartozás összegét, és csupán az ezen felüli összeget írjuk jóvá közvetlenül a tőketartozásból. Az előtörlesztést azon a napon számoljuk el, amikor az összeg számlánkra beérkezik.

Előtörleszteni kizárólag egy külön átutalás formájában, de a törlesztéssel megegyező számlaszámra lehet (Diákhitel1, szabad felhasználású hitel esetében: 10032000-01800126-00000000; Diákhitel2, kötött felhasználású hitel esetében: 10032000-01800157-00000000). Az átutalási megbízás közlemény rovatába minden esetben írja be az „előtörlesztés" kifejezést és a nyolcjegyű szerződésszámát!

A napi kamatozás miatt az előtörlesztés beérkezését követő naptól már a csökkentett tőketartozásra számolódik a kamat, így év közben is célszerű előtörleszteni, hogy a kamat is összegszerűen csökkenni tudjon az aktuális naptól.

Előteljesítés

Ha a kötelező törlesztőrészletet meghaladó összegű befizetés nem az előtörlesztésre vonatkozó szabályok szerint történik, vagyis nincs odaírva az „előtörlesztés” szó a szerződésszám elé, akkor a többlet ún. előteljesítésnek minősül, és azt elsősorban a költségre, kamatra és végül a tőketartozásra számoljuk el.

Az előteljesítéssel a később esedékessé váló törlesztőrészleteit is megfizetheti. Az adott befizetés összegét ugyanis elosztjuk a kötelezően fizetendő törlesztőrészlet összegével, ennek alapján tartjuk nyilván, hogy a befizetés milyen időtartamra (hány hónapra) nyújt halasztást a kötelező törlesztőrészletek befizetése alól.

A halasztás idejének lejárta után továbbra is köteles a havi törlesztőrészletet átutalni bankszámlánkra.

Az előteljesítés akkor jöhet jól, ha valakinek rendszertelen a jövedelme, vagy hosszabb időre külföldre távozik és nehézséget okoz havonta, határidőre átutalni a kötelező törlesztőrészletet.

Az összegek elszámolása

Amennyiben az előtörlesztés és a kötelező törlesztés egy napon érkezik be a Diákhitel Központ számlájára, rendszerünk először az előtörlesztést írja jóvá; ezt követően számolja el a kötelező törlesztést. Ahhoz, hogy az utalások megfelelően, fizetési szándék szerint kerüljenek jóváírásra, javasoljuk, hogy az előtörlesztést 1-2 nappal a kötelező törlesztőrészlet átutalását követően kerüljön elindításra.

Példa: ha valakinek a havi kötelező törlesztőrészlete 10.000 Ft és előteljesítésként utal 100.000 Ft-ot, akkor költség-kamat-tőke sorrendben csökken a tartozása és 10 hónapra mentesül a kötelező törlesztőrészlet fizetése alól. Ha ezt a 100.000 Ft-ot előtörlesztésként utalja át, akkor az közvetlenül a tőketartozást csökkenti, viszont ez nem ad felmentést a kötelező törlesztőrészlet fizetése alól.

Végtörlesztés – törlesztési szakaszban

Amennyiben egy összegben kívánja rendezni teljes hiteltartozását, a törlesztések megnevezésű számlaszámunkra (Diákhitel1, szabad felhasználású hitel esetében:10032000-01800126-00000000; Diákhitel2, kötött felhasználású hitel esetében:10032000-01800157-00000000) banki átutalással fizetheti be az összeget.

Fontos!

A teljes azonosítás érdekében, a banki átutalási megbízás közlemény rovatában feltétlenül tüntesse fel szerződésszámát és nevét!

Egyösszegű kifizetés esetén a kamattal növelt hiteltartozás visszafizetésére van szükség, egyéb költséget a Diákhitel Központ nem számol fel. A Diákhitel napi kamatozású, ezért kérjük, egyenlegét az utalás napján, telefonos-, személyes-, elektronikus ügyfélszolgálatunkon dolgozó ügyintézőinktől, vagy Diákhitel Direkt fiókjába belépve kérdezze le! 
Az utalás beérkezését követően szerződését megszüntetjük, amelyről 30 napon belül záró elszámolást küldünk rendszerünkben nyilvántartott levelezési címére.

Ezer forint alatti többlet befizetést nem áll módunkban visszautalni, ellenben az ezer forintot meg nem haladó tartozás összegét nem követeljük.