magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Gyermekvállalással kapcsolatos kedvezmények
Célzott kamattámogatás

A célzott kamattámogatás lényege, hogy az ezen kedvezmény időszaka alatt felszámított ügyleti kamat megfizetésének kötelezettségét az állam átvállalja, ennek eredményeként a kedvezmény időtartama alatt  az Ön tartozása nem növekszik ügyleti kamattal.

A célzott kamattámogatás igénybe vehető akár a felsőoktatási tanulmányok ideje alatt is, amennyiben Ön szabad felhasználású Diákhitel1-gyel rendelkezik.

Ha Ön csecsemőgondozási díjra (CSED), illetőleg terhességi gyermekágyi segélyre (TGYES/TGYÁS), GYED-re vagy GYES-re jogosult, kérelmet terjeszthet elő a Diákhitel Központnál célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség-szüneteltetésére vonatkozóan.

A célzott kamattámogatást igénybe vevő ügyfelek - CSED/TGYES, GYES, GYED alatt lévő diákhiteles kismamák, kispapák - abban az esetben is jogosultak lesznek célzott kamattámogatást kérni, ha teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. Ez vonatkozik a már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is.


Fontos!

Mind a célzott kamattámogatás, mind a törlesztési kötelezettség szüneteltetése kizárólag kérelemre biztosítható kedvezmény, egyúttal lényeges, hogy a kedvezmények visszamenőleg legkorábban a kérelem benyújtása évének első napjától vehetők igénybe!

Amennyiben a döntésre jogosult Diákhitel Központ a kérelemnek helyt ad, a hitelfelvevőt megilleti a célzott kamattámogatás, egyúttal a törlesztési kötelezettsége is szünetel. A kérelmező erről írásban is értesítést kap.

A célzott kamattámogatás kérelmezéséhez nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpont alatt kiválasztani a „Célzott kamattámogatás (CKT) és törlesztési kötelezettség szüneteltetésének (TKSZ) igénylése” részt, és kitölteni a szükséges mezőket. A CSED/TGYES, illetőleg GYED jogosultságra kitöltött nyomtatványt le kell igazoltatni az ellátást folyósító szervvel, és aláírva beküldeni postacímünkre (Diákhitel Központ Zrt. 1996. Budapest) vagy leadni személyes ügyfélszolgálatunkon. GYES jogosultság esetén a nyomtatvány elektronikus úton is továbbítható.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Csecsemőgondozási díj, illetőleg terhességi gyermekágyi segély és GYED esetén az ellátás folyósítását igazoló szervek lehetnek:

  • a területileg illetékes megyei Egészségbiztosítási Pénztár,
  • a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhely, vagy
  • a társadalombiztosítási kifizetőhelyi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár Területi Igazgatósága

Ha megváltozott jogosultsági ideje a célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozóan, azaz ha az igénybe vett terhességi gyermekágyi segély, CSED/TGYÁS, GYED vagy GYES időszak az előre meghatározottnál korábban ért véget, jelentse be  azt a Diákhitel Direkt fiókjába történő belépést követően a megfelelő nyomtatvány („CKT és TKSZ jogosultság megszűnése”) elektronikus úton történő beküldésével!

Már törleszt, de újra hallgató?

Ha már törleszt, de újra beiratkozik felsőoktatási intézménybe, akkor nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpontból kiválasztani a „Belföldi képzés adatai” pontot, és kitölteni a szükséges mezőket. A kitöltött adatlapot fiókján keresztül szükséges továbbítania.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Amennyiben tanulmányi osztálya visszaigazolja hallgatói jogviszonyát, akkor egészen a tanulmányok befejezéséig, illetve legkésőbb addig, amíg az Üzletszabályzatunkban rögzített korhatárt el nem éri, törlesztési kötelezettsége szünetel.

Ha, azonban újra törleszteni kezd, akkor a korábbi törlesztése is beleszámít az első két törlesztési tárgyévbe, így törlesztése már jövedelemarányos lesz.

Ha rendelkezik még jogosultsági idővel, és nincs lejárt, meg nem fizetett tartozása a Diákhitel Központtal szemben, valamint nem kérte a folyósítás szüneteltetését, akkor aktív hallgatói jogviszony esetén, a következő folyósításkor újra utaljuk bankszámlájára a korábban igényelt, rendszerünkben szereplő összeget.

Amennyiben csak a törlesztési kötelezettségét kívánja szüneteltetni, de újabb hitelt nem szeretne kapni, a „Belföldi képzés adatai” mellett a „Folyósítás szüneteltetése” nyomtatványt is szükséges továbbítania felénk.

Abban az esetben, ha Ön az Európai Gazdasági Térség felsőoktatási intézményében oklevél megszerzésére irányuló olyan képzésben vesz részt, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad, úgy az alábbi dokumentumokat szükséges beküldeni minden félévben:

  • a hallgatói jogviszony igazolását (és annak hiteles magyar nyelvű fordítását*)
  • a Diákhitel Direktben kitölthető Tanulmányi adatlapot

Ebben az esetben nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpontból kiválasztani a „Külföldi képzés adatai”-t, és kitölteni a szükséges mezőket. A kitöltött adatlapot, a szükséges dokumentumok csatolásával, postai úton szükséges továbbítania postacímünkre (Diákhitel Központ Zrt. 1996 Budapest) vagy leadhatja valamely személyes ügyfélszolgálatunk egyikén.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Amennyiben csak a törlesztési kötelezettségét kívánja szüneteltetni, de újabb hitelt nem szeretne kapni, a „Külföldi képzés adatai” mellett a „Folyósítás szüneteltetése” nyomtatványt is szükséges továbbítania felénk.

A benyújtott nyomtatványokat továbbítjuk az Oktatási Hivatalhoz (OH) annak igazolására, hogy a megjelölt képzés Magyarországon elismert felsőfokú végzettséget ad-e. A hitelszerződés azon a napon lép hatályba, amikor az Oktatási Hivatal által kiadott pozitív igazolás beérkezik hozzánk.

* Hiteles magyar nyelvű fordítás készítésére az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Rt. (Budapest VI. ker., Bajza u. 52) illetve a konzulátus jogosult, azonban a Diákhitel Központ nem hiteles fordítást is elfogad bizonyos nyelvek esetén: angol, német, cseh, francia, orosz, román, és szlovák. A további részleteket megtalálja az Oktatási Hivatal weboldalán.

A részletekről az alábbi linken tájékozódhat!

Törlesztési kötelezettség szüneteltetése

A diákhitellel tartozó nők a 2018. január 1-jét követően születendő gyermekekre tekintettel kérhetik törlesztésük felfüggesztését, már a várandósság harmadik hónapját követően. A kedvezmény örökbefogadott gyermekek esetén is érvényesíthető. A kedvezmény a kérelem benyújtását követő hónaptól vehető igénybe legkésőbb a várandósság 91. napja vagy az örökbefogadás gyámhatósági engedélyezését követő három év időtartamra.  Ha szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van az ügyfélnek, akkor a törlesztési kötelezettség szüneteltetése mindkét hiteltartozás esetén jár. További kedvezmény, hogy a törlesztés-szüneteltetés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így ez idő alatt a tartozás nem nő.

A csecsemőgondozási díj, GYED, vagy GYES ellátásban részesülők mellett a rokkantsági-, vagy rehabilitációs ellátásban, illetve járadékban részesülő hitelfelvevők is célzott kamattámogatást kaphatnak az ellátás időtartama alatt. Ily módon tartozásuk növekedésével nem kell számolniuk, az ellátásokra való jogosultságuk esetleges megszűnése után tartozásuk könnyebben visszafizethetővé válik. A kedvezmény változatlanul együtt jár a törlesztési kötelezettség szüneteltetésének kedvezményével. Azon Hitelfelvevők, akik rokkantsági-, vagy rehabilitációs ellátásra, illetve járadékra való jogosultság alapján már törlesztési kötelezettség-szüneteltetési kedvezményben részesülnek, 2018. február 1-től az arra rendszeresített nyomtatvány használatával tudják kérelmezni a célzott kamattámogatás kedvezmény igénybevételét.

Diákhitel tartozás elengedése

Vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedésre kerül a diákhitel tartozás fele azoknál a hitelfelvevő nőknél, akiknek a hitelfelvételt követően születik a második gyermekük és a támogatást igénylik a Diákhitel Központnál. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a hitelfelvevő nő teljes tartozása elengedésre kerül. A hitel részleges vagy teljes elengedése örökbefogadott gyermek esetében is kérhető. Abban az esetben, ha valakinek szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van, választása szerint csak az egyik hitelre kérheti a támogatást.