magyar | english
A Diákhitelről egyszerűen Kell-e nekem Diákhitel?
Menü
Hírlevél feliratkozás
Elfogadom és hozzájárulok az adataim kezeléséhez a Jogi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Hírlevél leiratkozás >>
 
Törlesztési kötelezettség szüneteltetése
Célzott kamattámogatás

A Diákhitel2, kötött felhasználású hitel egy általános kamattámogatásban részesülő hitelkonstrukció, így további kamatkedvezmény CSED, illetőleg TGYES/TGYÁS, GYED és GYES ellátás esetén nem igényelhető.

Akkor, ha Ön csecsemőgondozási díjra (CSED), illetőleg terhességi gyermekágyi segélyre (TGYES/TGYÁS), GYED-re vagy GYES-re jogosult, kérelmet terjeszthet elő a Diákhitel Központnál a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozóan.

Fontos!

A törlesztési kötelezettség szüneteltetése kizárólag kérelemre biztosítható kedvezmény, egyúttal lényeges, hogy a kedvezmények visszamenőleg legkorábban a kérelem benyújtása évének első napjától vehetők igénybe!

A kérelmezéséhez nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpont alatt kiválasztani a „Célzott kamattámogatás (CKT) és törlesztési kötelezettség szüneteltetésének (TKSZ) igénylése” részt., és kitölteni a szükséges mezőket. A CSED, TGYES/GYED jogosultságra kitöltött nyomtatványt le kell igazoltatni az ellátást folyósító szervvel, és aláírva beküldeni postacímünkre (Diákhitel Központ Zrt. 1996. Budapest) vagy leadhatja valamely személyes ügyfélszolgálatunk egyikén. GYES jogosultság esetén a nyomtatvány elektronikus úton is továbbítható.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Terhességi gyermekágyi segély és GYED esetén az ellátás folyósítását igazoló szervek lehetnek:

  • a területileg illetékes megyei Egészségbiztosítási Pénztár,
  • a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhely, vagy
  • a társadalombiztosítási kifizetőhelyi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár Területi Igazgatósága

Ha megváltozott jogosultsági ideje a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozóan, azaz

  • ha az igénybe vett terhességi gyermekágyi segély, GYED vagy GYES időszak az előre meghatározottnál korábban ért véget,
  • ha GYES jogosultságának fennállása alatt teljes munkaidőben folytatott kereső tevékenységbe kezdett,

akkor jelentse be a Diákhitel Direkt fiókjába történő belépést követően a megfelelő nyomtatvány („CKT és TKSZ jogosultság megszűnése”) elektronikus úton történő beküldésével!

Törlesztési kötelezettség szüneteltetése (rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás/ rehabilitációs vagy rokkantsági járadék esetén)

A törlesztési kötelezettség szüneteltetésének kedvezménye azt jelenti, hogy ezen kedvezmény időtartama alatt nem kell a kötelező törlesztő részleteket megfizetnie. A törlesztési kötelezettség szüneteltetése igénybe vehető a felsőoktatási tanulmányok ideje alatt is.

Ha Ön rokkantsági járadékban/ellátásban, illetve rehabilitációs ellátásban/járadékban részesül, úgy kérelmet terjeszthet elő a Diákhitel Központnál a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozóan.

Fontos!

Rokkantsági, rehabilitációs ellátás/járadék esetén, a törlesztési kötelezettség szüneteltetése kizárólag kérelemre biztosítható kedvezmény, egyúttal lényeges, hogy a kedvezmények visszamenőleg legkorábban a kérelem benyújtása évének első napjától vehetők igénybe!

Amennyiben a döntésre jogosult Diákhitel Központ a kérelemnek helyt ad, a hitelfelvevőt megilleti a törlesztési kötelezettsége szüneteltetése. A kérelmező erről írásban is értesítést kap.

Ha rokkantsági, rehabilitációs ellátás/járadék esetén szüneteltetni akarja a törlesztését, úgy nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve a „Nyomtatványok” menüpont alatt kiválasztani a „TKSZ igénylése rokkantság esetén” részt, és kitölteni a szükséges mezőket. A kitöltött nyomtatványt aláírva szükséges továbbítania postacímünkre (Diákhitel Központ Zrt. 1996 Budapest) vagy leadhatja valamely személyes ügyfélszolgálatunk egyikén.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

A kérelemhez az alábbi dokumentumokat szükséges csatolni:

  • az említett ellátást megállapító jogerős határozatot, valamint
  • a legutolsó, az ellátás folyósítását igazoló csekkszelvényt vagy bankszámlakivonatot.

A felülvizsgálati időpontok alapján rögzítésre kerül a rendszerben a szüneteltetés, de amint megtörtént a felülvizsgálat, szükség van az aktuálisan kiállított határozat, a csekkszelvény, bankszámlakivonat és a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó nyomtatvány újraküldésére. Ha a felülvizsgálatra később kerül csak sor, azt mindenképpen jelezni kell a Diákhitel Központ felé is és mielőbb pótolni az igazolásokat, amint azok már a rendelkezésére állnak.

Már törleszt, de újra hallgató?

Ha már törleszt, de újra beiratkozik felsőoktatási intézménybe, akkor nincs más dolga, mint Diákhitel Direkt fiókjába belépve, a „Nyomtatványok” menüpontból kiválasztani a „Belföldi képzés adatai” pontot, és kitölteni a szükséges mezőket. A kitöltött adatlapot fiókján keresztül szükséges továbbítania.

Amennyiben még nem rendelkezik Diákhitel Direkt fiókkal, az ehhez szükséges regisztrációt honlapunkon kezdeményezheti, a „Diákhitel Direkt regisztráció” fül alatt.

Amennyiben tanulmányi osztálya visszaigazolja hallgatói jogviszonyát, akkor egészen a tanulmányok befejezéséig, illetve legkésőbb addig, amíg az Üzletszabályzatunkban rögzített korhatárt el nem éri, törlesztési kötelezettsége szünetel.

Ha, azonban újra törleszteni kezd, akkor a korábbi törlesztése is beleszámít az első két törlesztési tárgyévbe, így törlesztése már jövedelemarányos lesz.

Ha rendelkezik még jogosultsági idővel, és nincs lejárt, meg nem fizetett tartozása a Diákhitel Központtal szemben, valamint nem kérte a folyósítás szüneteltetését, akkor aktív hallgatói jogviszony esetén, a következő folyósításkor újra utaljuk bankszámlájára a korábban igényelt, rendszerünkben szereplő összeget.

Amennyiben csak a törlesztési kötelezettségét kívánja szüneteltetni, de újabb hitelt nem szeretne kapni, a „Belföldi képzés adatai” mellett a „Folyósítás szüneteltetése” nyomtatványt is szükséges továbbítania felénk.

A részletekről az alábbi linken tájékozódhat!

Törlesztési kötelezettség szüneteltetése

A diákhitellel tartozó nők a 2018. január 1-jét követően születendő gyermekekre tekintettel kérhetik törlesztésük felfüggesztését, már a várandósság harmadik hónapját követően. A kedvezmény örökbefogadott gyermekek esetén is érvényesíthető. A kedvezmény a kérelem benyújtását követő hónaptól vehető igénybe legkésőbb a várandósság 91. napja vagy az örökbefogadás gyámhatósági engedélyezését követő három év időtartamra.  Ha szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van az ügyfélnek, akkor a törlesztési kötelezettség szüneteltetése mindkét hiteltartozás esetén jár. További kedvezmény, hogy a törlesztés-szüneteltetés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így ez idő alatt a tartozás nem nő.

Diákhitel tartozás elengedése

Vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedésre kerül a diákhitel tartozás fele azoknál a hitelfelvevő nőknél, akiknek a hitelfelvételt követően születik a második gyermekük és a támogatást igénylik a Diákhitel Központnál. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a hitelfelvevő nő teljes tartozása elengedésre kerül. A hitel részleges vagy teljes elengedése örökbefogadott gyermek esetében is kérhető. Abban az esetben, ha valakinek szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van, választása szerint csak az egyik hitelre kérheti a támogatást.